Ny

Hur vet man om det ar forkylning eller allergi?

Hur vet man om det är förkylning eller allergi?

När du är allergisk kommer nysningarna ofta flera på en gång – kanske 5, 10 nysningar i rad, medan de vid förkylning eller annat virus kommer en eller två åt gången.

Hur länge håller snuva i sig?

De flesta behöver inte söka vård för sina besvär med nästäppa och snuva eftersom de brukar gå över av sig självt. Men om du har haft besvär under en längre tid eller har varit täppt i ena näsborren under en längre tid bör du ta kontakt med din vårdcentral. Du kan vänta till nästkommande vardag om det är stängt.

Nysningar. När du är allergisk kommer nysningarna ofta flera på en gång – kanske 5, 10 nysningar i rad, medan de vid förkylning eller annat virus kommer en eller två åt gången.

Kan allergi utlösa förkylning?

Virus orsakar förkylningar Viruset sprids till exempel via handtag som någon förkyld person har tagit i eller när en förkyld person i närheten nyser. Personer som har allergisk astma brukar ofta få ökade besvär i samband med förkylningar.

Är jag förkyld?

En förkylning går oftast över av sig själv och efter någon eller ett par veckor är de flesta helt friska igen. De vanligaste symtomen vid en förkylning brukar vara snuva, täppt näsa, hosta, heshet och ont i halsen. En del får även värk i kroppen och lite feber.

Kan pollen sätta sig i halsen?

Pollenallergi brukar framförallt förknippas med nästäppa, rinnsnuva och klåda i ögonen men de som har en kraftig allergi kan också känna att det kliar i halsen och munnen när det är mycket pollen i luften. De här symtomen kan även visa sig utanför pollensäsongen när en pollenallergiker äter vissa livsmedel.

När utvecklas barn pälsdjursallergi?

Tecken på pälsdjursallergi uppstår nästan alltid redan innan skolåldern. Det är vanligt att barn med allergi, särskilt mot katt, också utvecklar astma. Detta innebär att barnet får svårt att andas och att det uppstår pipande ljud vid andning och hosta, särskilt i kombination med ansträngning eller förkylning.

Share this post