Rekommendationer

Vad ar skillnaden mellan kronartskocka och jordartskocka?

Vad är skillnaden mellan kronärtskocka och jordärtskocka?

Jordärtsskocka. Jordärtskockan inte alls släkt med kronärtskockan, utan däremot med solrosen. Namnet har den fått på grund av ett missförstånd. Det engelska ordet för jordärtskocka är Jerusalem artichoke , men den har inget med den palestinsk-israeliska staden att göra.

Vad är jordärtskocka bra för?

Full av nyttigheter. Jordärtskockan innehåller mycket kostfiber varav en heter inulin, en fiber som bland annat hjälper till att stabilisera blodsockret. Inulin gillas också extra mycket av de goda bakterierna i tarmen. Dessutom är knölarna fullproppade med både järn och kalium.

När kommer jordärtskockor upp?

Skörd: Från september månad kan man börja skörda av knölarna. De grävs upp försiktigt med en grep eller spade. Beståndet kan stå kvar hela vintern och skördas efter hand som skockorna går åt.

Vad är Kronärtskockshjärtan?

Kronärtskockshjärtan är mycket små mjälla kronärtskockor. De kan köpas inlagda i lag på konservburk. Smaken är lite söt med nötaktig ton.

Vad är kronärtskocka bra för?

Kronärtskockor är nyttiga och vitaminrika. Det är bara hjärtat och bladen du äter, inte hela bladen utan den innersta delen som gränsar mot hjärtat. Kronärtskockhjärtat innehåller E-vitamin, C-vitamin, niacin, kalcium, fosfor och järn i samma mängder som resten av bladen.

Varför får man ont i magen av jordärtskocka?

Jordärtskockor innehåller ämnet inulin som kan orsaka gasbildningar. Mängden inulin varierar beroende på sort, jordmån och när jordärtskockorna skördats. Människor är dessutom olika känsliga för inulin.

Är kronärtskocka gasbildande?

Örtextraktet som innehåller maskros, boldo, kronärtskocka och pepparmynta stödjer den övre matsmältningen, lever och galla samt sätter igång tarmrörelserna. När tarmrörelserna fungerar som det ska minskar besvär som gaser, uppkördhet och förstoppning men också sura uppstötningar.

Hur nyttig är kronärtskockan?

Varför växer inte kronärtskockan?

Utan luft i ett blött klimat följer annars en risk för att rötterna ruttnar. Avlägsna sedan marktäckningen till våren, lagom till att frosten släpper. Ett extra tips är också att du gödslar under hösten, och lite extra till sommaren. Detta tillsammans med en jämn tillgång till vatten ger dig en nöjd kronärtskocka.

Share this post