Allmänning

Hur manga sorters jordgubbar finns det?

Hur många sorters jordgubbar finns det?

De svenska bärodlarna har ungefär 15 olika jordgubbssorter på sina fält. Prova dig fram till dina egna favoriter! Först ut i svenska jordgubbssäsongen är ofta Honeoye, Rumba och Flair. Efter midsommar brukar de få sällskap av sorter som Sonata, Korona, Polka, Salsa och Faith.

Vilka jordgubbar är sötast?

Kent är en tålig kanadensisk jordgubbe som ger medelstora söta bär under hela skörden. Rumba ger stora röda sötsyrliga jordgubbar och är lätta att plocka. Detta bär kräver kyla för att utvecklas på ett bra sätt vilket gör att den passar bra i Sverige. Zephyr ger större ljusröda bär i början som minskar i storlek.

Hur länge är jordgubbssäsongen?

Hur länge pågår är jordgubbssäsong? Givetvis beror det på vädret, men vi börjar skörda i slutet av maj och fortsätter till början av augusti.

Är jordgubbar söta?

Vanlig jordgubbe med medelstora ljusröda bär. Låg hållbarhet på bären men funkar fint i egen odling. Saftiga bär med söt och frisk smak som påminner lite om smultron.

Varför är svenska jordgubbar godast?

“Eftersom Sverige har så långa, ljusa och svala nätter förbränner inte den svenska jordgubben sina sockerarter lika snabbt på sommaren. Ju längre norrut desto svalare klimat och sötare bär. Det innebär samtidigt en kortare säsong men vi brukar ändå alltid få ut bär lagom till midsommar.

När plantera Smulgubbe?

Bär i pallkrage och kruka Ett bra sätt för att garantera välmående bär är att plantera fröna i pallkragar eller krukor. Oftast planterar man dem i krukor innan sommaren börjat och kan sen enkelt återplantera dem utomhus när frosten försvunnit.

Är smultron jordgubbar?

Smultron och jordgubbar tillhör släktet Fragaria. Vanliga smultron (Fragaria vesca) har främst ätits vilda men odlade sorter förekommer. Parksmultron, (Fragaria moschata) som är en annan inhemsk art har också förekommit i odling innan jordgubben. Parksmultron har han-och honblommor på olika plantor.

Share this post