Innehållsförteckning
Vem har rätt till avgångsvederlag?
Avgångsvederlag är en ersättning till en arbetstagare vid uppsägning. Ingen lag ger rätt till avgångsvederlag, men det kan överenskommas med arbetsgivaren. De flesta som blir uppsagda får inget avgångsvederlag utan endast lagenlig uppsägningstid och många arbetar under hela uppsägningstiden.
Vad blir effekten om en arbetsgivare kringgår turordningsreglerna vid uppsägning av personal på grund av arbetsbrist?
Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre. Arbetsgivaren upprättar en turordningslista utifrån anställningstid, men även kompetens har betydelse för vem som blir uppsagd. Utifrån anställningstid och kompetens fastställs vilka personer som sägs upp på grund av arbetsbrist.
Vad kan principen sist in och först ut få för konsekvenser för företaget?
Turordning efter anställningstid leder i de flesta fall till att företag efter driftsin- skränkningar inte har kvar de arbetstagare som de anser har den bästa kompetensen för den fortsatta verksamheten. Företag får därför inte bästa möjliga konkurrenskraft efter driftsinskränkningar. Detta gäller särskilt i småföretag.
När kan man begära avgångsvederlag?
Avgångsvederlag är ersättning som vissa kan få från arbetsgivaren vid en uppsägning, oftast när arbetsgivaren har intresse av att avsluta anställningen. Det är inget man har rätt till eller är skyldig att ta emot, utan något man förhandlar om.
Vilka arbetstagare undantas från turordningslistan vid uppsägning på grund av arbetsbrist?
Anställda i företagsledande ställning eller som tillhör arbetsgivarens familj är exempel på arbetstagare som inte omfattas av LAS. De ingår därför inte i turordningen. En fackligt förtroendevald kan också undantas från turordningslistan om det är av särskild betydelse för den fackliga verksamheten att personen stannar.
Vad gäller sist in först ut?
Ofta sammanfattas kärnan i las som ”sist in, först ut”. Med det menas att arbetsgivare vid neddragningar ska göra en turordningslista och börja säga upp dem med kortast anställningstid, för att godtycke ska undvikas.
Vad gäller vid Återanställningsrätt?
Rätt till återanställning Har du sagt upp personal på grund av arbetsbrist är du skyldig att erbjuda nytt arbete om företaget behöver nyanställa. Det kallas återanställningsrätt, eller företrädesrätt, och gäller under uppsägningstiden och nio månader framåt. Observera att företrädesrätten endast gäller lediga arbeten.
Vilket år kom LAS?
Det stämmer att LAS kom till 1982, men det är en flexibel lag som har utvecklats i takt med att arbetsmarknaden har förändrats. Dessutom går det att skriva kollektivavtal som ersätter eller kompletterar LAS och anpassas till enskilda branscher och företag.