Trendig

Hur djupt vaxer jordartskocka?

Hur djupt växer jordärtskocka?

Knölarna sätts tidigt på våren eller på hösten, ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna och ett radavstånd på minst 70 cm.

Vad är en Skocka?

Jordärtskockor är näringsrika, ätliga jordstamknölar. Skockorna är mer eller mindre knöliga och har tunt skal.

Hur smakar kronärtskocka?

Karaktär och smak: Mjäll konsistens med mild karaktäristisk ”grön” smak, lätt sötaktig med nötaktig ton. Behaglig, karaktäristisk doft när de kokas. Mognad: En färsk och fin kronärtskocka skall vara tung och ”välmatat”, med köttiga tättsittande blad som är grön ända ut i spetsarna.

Hur förvarar man jordärtskockor?

Jordärtskockor är som allra godast när de äts inom några dagar efter att de grävts upp. Ska de inte ätas på direkten så räcker det med att man skrubbar dem och sedan förvarar dem som potatis – svalt och torrt t. ex. i en låda i källaren.

Vad är odla jordärtskocka?

Odla Jordärtskocka // Foto: Anna Theorin. Helianthus tuberosus. Asteraceae. Till skillnad från solrosen är jordärtskockan flerårig och den har underjordiska utlöpare som i spetsarna utvecklar oregelbundet formade knölar med en hög halt av inulin. Det är dessa underjordiska knölar man använder.

Hur ser jordärtskockor ut?

Jordärtskockan ser lite udda ut med extra knölar på knölen. Den kan vara lite knepig att få ren, men slutresultatet är mödan värt! Jordärtskockor är nämligen en fantastisk gröda som både smakar gott och innehåller massor av mineraler och vitaminer. Om du är trött på potatis så prova att byta till jordärtskockor istället.

Vilken jordärtskocka är bäst i kökslandet?

Jordärtskocka är en riktig favorit i kökslandet! Extremt lättodlad, ger stor skörd, blommar överdådigt och kan odlas i hela landet. Jordärtskocka, Helianthus tuberosus, ingår i solrossläktet, Helianthus, och härstammar från Nordamerika. I samma släkte hittar man t ex solros, H. annuus och strävsolros, H. strumosus.

Share this post