Blogga

Vad menas med hetero resp Homozygota anlag?

Vad menas med hetero resp Homozygota anlag?

Homozygoter är ett begrepp inom genetiken och betecknar individer som har två likadana varianter, alleler, av en gen. Motsatsen är heterozygoter. Endast hos en Homozygot individ leder recessiva anlag till synliga egenskaper, eftersom det inte finns något dominant anlag som döljer det.

Vad innebär homozygot och heterozygot?

Heterozygot: Benämning på en individ där en viss DNA-sekvens skiljer sig åt inom ett kromosompar. Homozygot: Benämning på en individ där en viss DNA-sekvens/allel är identisk inom ett kromosompar. Hybrid: Korsning mellan två individer från genetiskt distinkta grupper.

Vad blir resultatet om du korsar en dominant homozygot med en heterozygot?

Exempel 2: Pappa kanin har ett dominant anlag och ett recessivt (heterozygot), Rr. Mamma kanin har ett dominant anlag och ett recessivt (heterozygot), Rr. Resultat: 1 av 4 kaniner kommer att vara svart och bara ha dominanta anlag.

Vad är ett dominant anlag brukar anges med stor bokstav?

En allel kan vara starkare än en annan allel och kallas då dominant. En dominant allel brukar skrivas med stor bokstav. En allel som är svagare kallas recessiv. En recessiv allel brukar skrivas med liten bokstav.

Vad betyder det att en allel är dominant eller recessiv?

Ett recessivt anlag är ett begrepp inom genetiken som innebär att det för en egenskap krävs att en individ fått arvsanlag från båda föräldrarna för att egenskapen skall visa sig. Motsatsen är ett dominant anlag, som visar sig även om ett arvsanlag bara ärvts från den ena föräldern.

Vad innebär det att vara heterozygot?

En individ som har två olika alleler av en gen.

Vad menas med att man korsar in en egenskap?

Till de eftersträvade egenskaperna hör bl. a. en mycket god avkastning, sjukdomsresistens, hög stärkelse-, protein- eller sockerhalt och/eller bra stråstyrka. För att kombinera alla dessa egenskaper i en enda sort korsas föräldralinjer som bär på dessa önskade egenskaper.

Vilken typ av Gameter kan bildas från en individ som är heterozygot CcDd i två olika anlag på två olika kromosomer )?

Vilken typ av gameter kan bildas från en individ som är heterozygot CcDd i två olika anlag (på två olika kromosomer)? CD,cd,Cd,cD gör korssningshema i boken .

Share this post