Trendig

Hur kan salar halla andan sa lange?

Hur kan sälar hålla andan så länge?

Dessa egenskaper gör att sälar kan vara under vattnet i upp till 20-25 minuter. Rekordet har sjöelefanten som kan dyka i två timmar och ned till 2 000 meters djup.

Hur lever en säl?

Nästan alla sälar lever i havet, men för att vila och för att föda ungar kommer de i land eller till isflak. Bajkalsälen lever uteslutande i sötvatten och hos knubbsäl samt vikare finns underarter som förekommer i sjöar. Två underarter av vikare lever också enbart i sötvatten.

Hur gamla blir gråsälar?

Honorna blir könsmogna vid 3 till 5 års ålder, hannarna några år senare. En gråsäl kan bli upp till 40 år gammal.

Har sälar fenor?

När de simmar använder öronsälar sina främre fenor, och öronlösa sälar sina bakre fenor, medan framfötterna vanligtvis ligger tryckta intill kroppen.

Sovande sälar kan hålla andan i 20 minuter.

Vad heter en sälunge?

Kut – en sälunge, se sälar.

Är sälar aggressiva?

Gråsälar kan vara aggressiva. De har, förutom tumlare, även rapporterats döda knubbsälar och en hund. Inga människor har ännu dödats av gråsäl, däremot har flera blivit bitna, bland annat utanför Irland. Olle Karlsson, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet, är inte förvånad över att sälar äter däggdjur.

Hur många sälarter finns det?

Gruppen består av de tre familjerna öronsälar, valrossar och öronlösa sälar som också kallas egentliga sälar. Våra svenska sälarter är allihop öronlösa sälar. Det är gråsäl, knubbsäl och vikare.

När en säl simmar under vattnet hur påverkas den av trycket?

Sälens kropp klarar det höga trycket från vattnet genom att den är elastisk och revbenen kan tryckas ihop utan att skada de inre organen. Innan sälen ska dyka tömmer den sina lungor på luft. Om den inte gjorde det skulle luften pressa sönder lungorna när trycket ökar på större djup.

Share this post