Blogga

Vilka har rattslig handlingsformaga?

Vilka har rättslig handlingsförmåga?

Rättslig handlingsförmåga innebär att en person – fysisk eller juridisk –bl. a. har rätt att själv agera i egen sak i en domstol eller hos någon annan myndighet. Vem som har rättslig handlingsförmåga framgår av civilrättsliga regler.

Vad menas med rättslig handlingsförmåga?

Förmågan att själv köpa, sälja eller ingå andra avtal eller liknande.

Vad är offentligrättsliga regler?

Offentlig rätt är den del av juridiken som omfattar statsrätten, straffrätten och förvaltningsrätten. Dessa rättsområden reglerar myndigheternas roll gentemot folket samt myndigheters interna relationer. Motsatsen är civilrätt. Legalitetsprincipen – Handlingar och beslut måste ha stöd av lag / ha författningsstöd.

Vad är en icke beskattningsbar person?

När staten eller en kommun säljer varor eller tjänster i en verksamhet som inte är ekonomisk, agerar de inte i egenskap av beskattningsbar person. Även andra juridiska personer kan bedriva både ekonomisk verksamhet och verksamhet som inte är ekonomisk.

När får man rättslig handlingsförmåga?

Från 16 års ålder kan man ha rättslig handlingsförmåga i vissa avseenden, man har t. ex. rådighet över egna arbetsförtjänster.

Vad betyder beskattningsbar inkomst?

2012/13:124 s. 66). Den som i någon utsträckning bedriver en ekonomisk verksamhet självständigt är en beskattningsbar person. Enligt Skatteverkets uppfattning bedriver staten, liksom alla statliga affärsverk och alla kommuner, ekonomisk verksamhet i någon omfattning och de är därför beskattningsbara personer.

Vilka har inte rättskapacitet?

Varje fysisk person har under sin livstid, en rättskapacitet. En rättslig handlingsförmåga innebär en förmåga att själv handla juridiskt. Med detta avses exempelvis att själv köpa och sälja egendom eller att ingå avtal. Alla fysiska personer har inte rättslig handlingsförmåga.

Share this post