Frågor

Varfor lyser plankton?

Varför lyser plankton?

Mareld orsakas av flera arter i olika organismgrupper, bland annat av planktonet dinoflagellat. Mareld är ett exempel på bioluminiscens. Dinoflagellater lyser upp när de känner sig hotade av till exempel småfisk, detta för att locka till sig rovfiskar som undsätter dem.

Vart kan man se den starkaste Marelden?

Vanligast i Västerhavet I Västerhavet, där fenomenet är vanligast, är det för det mesta dinoflagellaten Noctiluca scintillans som orsakar ljusblixtarna. Ljusblixtarna orsakas av algernas bioluminiscens, som antagligen är en försvarsmekanism mot djurplankton och är ett sätt att undvika att bli uppäten.

Var finns mareld i Sverige?

De senaste veckorna har det rapporterats om mareld – självlysande plankton – längs västkusten. Men det gäller att passa på innan de sveps bort av vinden. Titta i vikar och rör om i vattnet, annars ser man det sällan.

Hur fungerar bioluminiscens?

Bioluminiscenta organismer producerar dels ett pigment, luciferin, dels ett enzym, luciferas. Luciferinet oxideras av molekylärt syre (O2), eller i några fall av en reaktiv syreförening, och luciferaset katalyserar (d.v.s. möjliggör, eller åtminstone snabbar upp) denna reaktion.

När kan man se mareld?

Man brukar kunna se dem vid sensommaren och då genom att de lyser i vattnet. Mareld kan nämligen bioluminiscera, alltså skapa ljus. Ljuset är svagt, så man kan enbart se det på kvällen, men är det rikligt med mareld och är man långt bort från ljuskällor så kan de se ut som stora delar av havet lyser upp i ljust grönt.

När är det mareld på västkusten?

Mareld, ett fenomen med självlysande plankton, är vanligast under sensommaren och en bit in på hösten. Nu kommer rapporter om att människor sett mareld längs hela västkusten från Strömstad ner till Varberg långt in i december. Normalt sett är det just på västkusten som mareld är vanligast.

Hur fungerar mareld?

Mareld är ett kallt ljus, som Daniel Fallström skriver (ovan). Ljuset bildas i en kemisk process som kallas bioluminiscens. När Noctiluca störs av vattenrörelser rubbas den kemiska balansen inne i organismen så att två ämnen, luciferin och luciferas, tillåts reagera med varandra.

Hur uppkommer mareld?

Mareld är ett ljusfenomen som uppstår i saltvatten med vissa algtyper. I Norden är det algen Nocticula, som avger ljuset i vattnet. Nocticula är en liten encellig och kulformad alg, som reagerar genom att utsända en ljusglimt, när den blir störd, till exempel när ett fartyg bryter ytan, eller om man simmar i vattnet.

Hur kan fiskar lysa?

Ganska exakt 1500 fiskarter har bioluminiscens, och ungefär hälften av dem utsöndrar ljus med hjälp av bakterier. Hos de resterande arterna sker ljusreaktionen inne i specialiserade celler. Det finns många exempel på avancerade former av bioluminiscens hos fiskar.

Share this post