Rekommendationer

Vad ar arv och vad ar miljo?

Vad är arv och vad är miljö?

Hur du är och utvecklas i ett samspel mellan arv och miljö. Arv betyder i det här sammanhanget de gener du har med dig från födseln. Med miljö menar man det som händer oss i livet , och hur vi lever våra liv.

Är det medfödda och biologiska faktorer som avgör hur våra liv ska bli eller är det miljön som påverkar oss mer enligt det biologiska perspektivet?

Det faktum att vi föds med vissa grundegenskaper betyder inte att våra beteenden är förutbestämda eller genetiskt programmerade. Förutom vårt genetiska arv så påverkas våra egenskaper (både fysiska och psykiska) av den miljö som vi lever i. Den påverkan som miljön har på oss kan vara biologisk eller social.

Vad är en miljö?

När man söker synonymer till ordet miljö ser man att det är ett ord för att beskriva vår omgivning och bakgrund, de yttre förhållandena och vår omvärld samt vilken atmosfär ett rum eller en plats har.

Vad menas med arv?

Arv är bruket att föra vidare egendom, titlar, skulder och skyldigheter när en individ dör. Arv genom bördsrätt har länge spelat en viktig roll i vissa samhällen. De seder och lagar som finns kring arv varierar över plats och tid. Enligt gammal germansk rätt ärvdes egendom till följd av släktskap.

Vad är anlag biologi?

Ärftliga egenskaper kallas också för anlag. Om en viss egenskap undersöks kommer anlagen i kromosomparet ibland vara lika varandra och ibland olika. Det är sällsynt att föräldrarnas anlag blandas så att barnets egenskap blir något mittemellan. Det vanliga är att den ena förälderns anlag bestämmer över den andres.

Hur påverkas vi av miljö?

Klimatförändringar, uttunning av ozonet i stratosfären, förlust av den biologiska mångfalden och markförstöring kan också påverka människors hälsa. I Europa är de främsta miljörelaterade hälsoriskerna luftföroreningar inom- och utomhus, dålig vattenkvalitet, dålig renhållning och farliga kemikalier.

Hur påverkas man av sin omgivning?

Potentialen i vår fysiska miljö Kanske känner du igen dig – kanske inte. Men något har vi alla gemensamt; vår omgivning har större inverkan på oss än vad vi kanske tror. Hur vi mår beror till 57 procent på våra fysiska och sociala miljöer (enligt WHO och Centers for Disease Control and Prevention).

Share this post