Ny

Hur vanligt ar det att vara Vansterfotad?

Hur vanligt är det att vara Vänsterfotad?

Sedan många år tillbaka är den allmänna uppfattningen att 1 av 10 är vänsterhänt. Emellertid har det gjorts väldigt få större vetenskapliga undersökningar som styrker denna siffra. Nyligen har en rad mindre undersökningar (främst bland barn) visat ett resultat på mellan 12 och 15 % av befolkningen.

Hur är vänsterhänta?

Den forskning som gjorts på vänsterhänta människor visar att vänsterhänta är mer benägna att använda sig främst av höger hjärnhalva – alltså hjärnhalvan som styr över kreativt tänkande, rumsuppfattning, fantasi och musiksinne.

Hur många är vänsterfotade?

Medan cirka 90 procent av befolkningen har en preferens för höger hand, uppvisar ungefär 70 procent en preferens för höger fot. Denna fördelning av fotpreferens reflekteras även inom fotbollen där ungefär 70 procent är högerfotade, 13 procent vänsterfotade och 17 procent tvåfotade.

Hur stor andel är vänsterfotade?

Är vänsterhänt genetiskt?

Vänsterhänthet är ärftligt, inget man lär sig, precis som högerhänthet. Det är förknippat med vissa evolutionära nackdelar att vara vänsterhänt: bl a långsammare tillväxt, senare könsmognad och kortare livslängd.

Kan man lära sig att skriva med båda händerna?

Det finns ambidextra människor idag som tränar ytterligare för att kunna göra två olika sysslor med händerna till exempel skriva med vänsterhanden och rita med högern eller tvärtom. En person som varken är vänsterhänt eller högerhänt utan kan använda båda händerna lika bra betecknas ambidexter.

Hur tränar man vänster hjärnhalva?

Träna med korsvisa rörelser När vi använder kroppen måste såklart även hjärnan jobba. Och alla rörelser där vi korsar vänster och höger sida tränar upp samarbetet mellan de båda hjärnhalvorna. (tänk: nudda höger knä med vänster hand). Dans, gympa och jonglering får ofta in de här rörelserna.

Share this post