Frågor

Hur finns information lagrad i DNA?

Hur finns information lagrad i DNA?

DNA är en nukleinsyra som är uppbyggd av två långa kedjor av nukleotider. Varje nukleotid kan sägas bestå av tre delar: en molekyl av sockerarten deoxiribos, en fosfatgrupp och en av de fyra kvävebaserna adenin (A), guanin (G), cytosin (C) och tymin (T).

Hur man använder genteknik?

Genteknik används för att skapa en GMO För att skapa en genetiskt modifierad organism används genteknik. Det går lite förenklat ut på att lägga till, ta bort eller ändra i DNA‑sekvenser. Genteknik används bland annat för att ge en organism nya egenskaper, eller för att forska på vilka funktioner olika gener har.

Hur DNA packas?

Dessa kemiska byggstenar heter Adenin, Cytosin, Guanin och Tymin men förkortas A, C, G och T. Kvävebaserna sitter alltid ihop två och två, A med T och C med G. Om du jämför DNA-molekylen med en trappa motsvarar varje baspar ett trappsteg. Varje baspar kan kombineras på fyra sätt: A-T, T-A, C-G, G-C.

Vad är en transgen?

En genetiskt modifierad organism där det DNA som organismen modifierats med kommer från en icke korsningsbar art.

Vad är en DNA sekvens?

DNA-sekvensering är den process som används för att med biokemiska metoder bestämma ordningen av kvävebaserna (nukleotiderna) adenin, guanin, cytosin och tymin i DNA.

Hur kan syskonen i en valpkull bli så olika?

Då finns all genetisk information för att det ska skapas en ny hund. Kromosomerna innehåller anlag som ofta finns i par. Det är dessa anlag som ensamma eller i kombination med andra anlag bidrar till en viss egenskap hos hunden. Valpen får ena anlaget i paret från tiken och andra anlaget från hanhunden.

Hur kan syskonen i en kull bli så olika?

När en könscell bildas är det slumpen som styr vilken av de båda genvarianterna som ett föräldradjur har i ett locus som kommer att hamna i äggcellen eller spermien och på så vis föras vidare till avkomman. Två syskon kan bli helt obesläktade i flera loci och kan därför bli mycket olika.

Vilka molekyler i vårt DNA är det som utgör den genetiska koden?

RNA-molekylen består av en kedja av nukleotider där varje nukleotid kan innehålla en av fyra stycken kvävebaser: adenin (A), guanin (G), cytosin (C) eller uracil (U). I DNA förekommer istället för uracil den snarlika basen tymin (T). I en sekvens av nukleotider motsvarar en viss följd av tre baser en viss aminosyra.

Vad händer efter translationen?

Efter translationen Veckningen går mycket fort och chaparonernas roll är att göra om proteiner som blir felveckade. Om proteinet inte skulle klara vecka sig rätt, märks det med ubiquitin och bryts ner i en proteosom. Många proteiner genomgår andra förändringar efter translationen.

Var sker proteinsyntesen i cellen?

Proteinsyntesen är en central och absolut livsnödvändig process i alla levande organismer och utförs av cellens proteinfabrik – ribosomen.

Vilken information innehåller DNA-molekylen?

DNA är det kemiska ämne som bär den genetiska informationen eller arvsmassan i samtliga av världens kända organismer. DNA, eller dioxyribosnukleinsyra, bär på varje individs arvsanlag. Det betyder att varje individs DNA bestämmer hur hen kommer att se ut och hur hen kommer att kunna anpassas till omgivningen.

Vad innebär Startkodon och Stoppkodon?

Startkodonet är all d AUG vilket kodar för aminosyran ”me onin”. Alla proteiner börjar alltså med denna aminosyra (men när proteinerna modifieras i e senare steg så kan denna aminosyra klippas bort!). Stoppkodon: E stoppkodon består av tre kvävebaser som ingen tRNA-‐molekyl kan binda ll.

Vilka kodoner som kodar för stopp?

Ett stoppkodon är ett kodon, det vill säga tre på varandra följande nukleotider i en mRNA-molekyl, som talar om för ribosomen att translationen skall avbrytas. Proteiner är uppbyggda av polypeptider, vilka är unika sekvenser av olika aminosyror.

Vad händer med mRNA efter translationen?

Translation är den process i cellerna där ribosomerna använder mRNA för att bygga protein. Efter att DNA har transkriberats till mRNA, transporteras mRNA till en ribosom utanför cellkärnan. Ribosomen sätter sig runt mRNA och läser av kvävebaserna tre och tre (dessa tripletter kallas kodon).

Share this post