Ny

Vad kommer merinoull ifran?

Vad kommer merinoull ifrån?

Merinoull kommer nästan uteslutande från varma klimat. Merinofår kan leva i Norden, men kommer då att producera en annan ullkvalitet med tjockare fibrer än merinofår som lever i varma länder. Pierre Roberts ull kommer främst från Sydafrika, men ibland köper vi mulesingfri ull från Australien.

Får från Australien?

Det australiska fåret Chris har slagit rekord i ullighet – 40 kilo. I mer än fem år lyckades han hålla sig undan när det var dags för klippning.

Är ull päls?

Ull är ett animaliskt material. Det är vanligast att ylletyget är gjort av hår från fårets päls. Men även pälsen från andra djur som alpacka, kaschmirget, angoraget, lama och kamel används för att göra ylletyger. Ull har många olika egenskaper.

Finns det djurvänlig ull?

Djur som utnyttjas för ull är huvudsakligen får, kaniner och getter. Men även djur som kameler utnyttjas för ull. Australien är en av världens största producenter av ull och det är därifrån mycket av den ullen som säljs i affärerna kommer ifrån.

Varför kliar inte merinoull?

Varför kliar en del ull, men inte merino? Mindre, eller finare, fibrer som merino känns bekvämare eftersom de böjer sig när de vidrör din hud. Traditionella ullfibrer är tjockare och böjer sig inte mot huden, vilket gör att ändarna irriterar de känsliga nervändarna i huden.

Varför är ull varmare än bomull?

När det är varmt verkar ull isolerande för att hålla inne värmen. Så oavsett om det är kallt eller varmt ute, om du är torr eller svettig kommer ullkläderna hålla dig vid den temperatur som är behagligast. Bomull däremot kan inte transportera fukt, vilket gör att det lätt kyler ner kroppen trots att det är kallt ute.

Får på rymmen Australien?

Ett djurhem i Australien tog nyligen hand om ett får varit på rymmen i fem år. Se förvandlingen efter att 35 kilo ull klippts av.

Vad är mulesing?

Det samlas mycket fukt i vecken, särskilt i fårets bakdel, vilket drar åt sig skadeinsekter som lägger ägg. För att förhindra detta utförs ibland så kallad mulesing på lammen, där djuren spänns fast och hudstycken på bakdelen skär av, i regel helt utan bedövning.

Får man ull från?

Ull är en 100 % förnybar naturfiber och helt enkelt ett hår från ett djur, ett utav våra mest hållbara material. Den mesta ullen kommer från får, men lama, alpacka, get och kanin förekommer också. Och några vanliga begrepp där är: kashmir (get), angora (kanin) och merino (får).

Är ull djurplågeri?

Merinoull och mulesing Merinofåret är framavlat med mycket djupa hudveck för att få ut så mycket ull som möjligt. Detta innebär ofta värmeöverslag för djuren med all ull på kroppen. Det samlas mycket fukt i vecken, särskilt på fårets bakdel. Detta drar åt sig skadeinsekter som lägger ägg.

Share this post