Rekommendationer

Vilka regnskogar finns det?

Vilka regnskogar finns det?

Områden med tropisk regnskog är spridda runt om ekvatorn. Man kan säga att det finns tre huvudområden. Det största finns i Syd- och Mellanamerika (Amazonas). Ett annat stort område är Sydostasien, med länderna Indonesien, Malaysia och Nya Guinea ligger.

Hur fungerar nedbrytningen i regnskogen?

I en regnskog går nedbrytningen av döda växter och djur mycket snabbt. Nedbrytande organismer som svampar, bakterier, maskar och insekter frodas i den varma och fuktiga miljön. Näringsämnen frigörs till marken eller tas upp av nedbrytarnas vävnad.

Hur varmt är det i en tropisk regnskog?

De största regnskogarna ligger nära ekvatorn – en linje som delar jorden i två delar. Det är alltid varmt nära ekvatorn – temperaturen varierar mellan tjugoen och trettio grader Celsius året runt. Det här är den tropiska klimatzonen. Regnskogar i den tropiska klimatzonen kallas tropiska regnskogar.

Vad finns det för djur i den tropiska zonen?

De delar träden med 1.300 fågelarter, däribland färgstarka tukaner och papegojor. På marken finns världens största gnagare kapybaran, bältdjur, sengångare och myrslokar. Amazonas regnskog har också flest arter sötvattensfiskar i världen, över 3.000 arter, 400 kräldjursarter och 450 arter groddjur.

Hur många regnskogar finns det i världen?

Antalet regnskogar går inte att svara på eftersom man då måste precisera mer vad man själv menar med en regnskog. Men det finns tre huvudområden med tropisk regnskog. Jordens största regnskogsområde är Syd- och Mellanamerika med det väldiga Amazonas.

Varför försvinner regnskogen?

Skogsförstörelse. Förutom direkt avskogning förstörs också regnskogarna av att de på olika sätt glesas ut, genomhuggs eller missbrukas när träd avverkas. De förstörs inte så mycket att de helt försvinner, men många olika ekologiska funktioner kan ändå påverkas.

Hur påverkar regnskogen klimatet?

Regnskogen binder enorma mängder kol i träd och annan växtlighet. När Amazonas skövlas eller brinner frigörs enorma mängder kol ut i atmosfären i form av koldioxid, som är en växthusgas som bidrar till global uppvärmning. Det får förödande effekter för jordens klimat och för vår välfärd här på jorden.

Hur är vädret i regnskogar?

Genomsnittstemperaturen i ett regnskogsområde är 20 °C eller högre, så jordens regnskogar ligger alla runt ekvatorn. I de flesta förekommer det årstider, under vilka det inte regnar lika mycket. Torrtiden varar generellt några månader.

Vilket klimat har regnskogar?

Tropiskt regnskogsklimat kännetecknas av att nederbörden är jämnt fördelad över året, till skillnad från tropiskt monsunklimat med dess årliga regnperioder. Vattnets kretslopp är snabbt i tropisk regnskog, i stort sett omsätts vattnet i atmosfären på en dag.

Share this post