Blogga

Vad heter Georg Stiernhielms beromda dikt?

Vad heter Georg Stiernhielms berömda dikt?

Hans mest berömda poetiska arbete, är den första dikten i Musæ Suethizantes, det på hexameter diktade Hercules, med namn och fabel lånade från de gamla grekerna.

Hur bör en ung man leva enligt fru Lusta och hennes barn?

Eposet är en allegori om den mytologiska hjältefiguren från den grekiska antiken, Herakles, som i sin ungdom ställs inför ett val om vilken livsväg han skall gå. Han frestas då av den lömska Fru Lusta och hennes tre döttrar Lättja, Flättja och Kättja och sonen Rus, samtidigt som Fru Dygd försöker tala honom till rätta.

Vem är Cupid?

Den romerska mytologins kärleksgud Amor (latin; kärlek, även kallad Cupido; begär) son till kärlekens och den kvinnliga skönhetens gudinna Venus (i grekisk mytologi är kärleksguden Eros son till gudinnan Afrodite). Amor ägnade sig ofta åt att ställa till kärlekstrassel för människorna.

Vem är Herkules mamma?

Han var son till Zeus och Alkmena, en dotter till kungen av Mykene. Herakles namn betyder ”Heras ära” på grekiska. I romersk mytologi kallades han Hercules. Herakles hade en dödlig tvillinghalvbror, Ifikles, som var son till Amfitryon och Alkmene.

Vad är budskapet i Hercules?

Den uppgift Stiernhielm förelagt sig i Hercules var alltså att stimulera den svenska stormaktens unga adelsmän till studier och moralisk självförbättring. Detta framgår även av diktens retoriska form.

Vad handlar stiernhielms Hercules om?

Fru Lusta och hennes barn Flättja, Kättja, Lättja och Rus frestar honom in i ett liv av sus och dus. Men Fru Dygd kommer i sista stund och berättar hur hemskt det blir för honom på ålderns höst om han bara följer sin lust. Vilken väg Hercules faktiskt väljer, berättas inte i dikten.

Vem var Amor son till?

Den romerska mytologins kärleksgud Amor (latin; kärlek, även kallad Cupido; begär) son till kärlekens och den kvinnliga skönhetens gudinna Venus (i grekisk mytologi är kärleksguden Eros son till gudinnan Afrodite).

Vad är Amors pilar?

Amors pilar (originaltitel: Cupid) var en amerikansk TV-serie som sändes under säsongen 1998-1999, skapad av Rob Thomas, med Paula Marshall som Dr.

Hercules är titeln på ett epos, tryckt första gången 1658, av ”den svenska skaldekonstens fader” Georg Stiernhielm (1598-1672). Den är skriven på hexameter och var den första dikt på svenska som använde ett sådant anspråksfullt versmått. Hercules är skaldens mest kända och hyllade dikt.

Vad skrev stiernhielm?

Stiernhielms litterära bana var lika mångsidig som vidsträckt. Han skrev femtio till sextio särskilda verk både poesi, matematik, naturkunskap, lagvetenskap, hävdaforskning, statistik och ett flertal inom filologi. En femtedel av dessa har utgivits under lång tid, och ungefär lika många har förkommit.

Hon visar att Fru Lust är en avgrundens gudinna. Den smala och rätta vägen är att hålla sig till Gud, men inte enbart. Det är genom studier, flit, arbete och visdom i regerandet av andra människor en ung adelsman kan vandra dygdens väg.

Share this post