Blogga

Ar bitumen farligt?

Är bitumen farligt?

Bitumenrök anses inte vara skadligt för allmänheten. Exponering för höga koncentrationer vid hantering av bitumen kan orsaka irritation i ögon, näsa och/eller luftvägar.

Hur påverkas miljön av asfalt?

Hur påverkar asfalt miljön? Asfalt är till 100% är återvinningsbar, och en allt större andel av nya beläggningar innehåller återvunnen asfalt. Ingen påverkan på den yttre miljön sker sedan asfalten lagts ut på vägen.

Vad är asfalt gjord av?

Asfalt, eller asfaltbetong, som är den korrekta benämningen består av krossat stenmaterial, cirka 95% samt bitumen, ca 5%. Utöver detta tillsätts ofta även vidhäftningsmedel för att förbättra vidhäftningen mellan stenmaterialet och bindemedlet och på så sätt öka asfaltens beständighet.

Är det farligt att andas in asfalt?

– Huvudbudskapet av IARC-studien är att vi inte ser tecken till ökad lungcancerrisk vid arbete med den asfalt som kallas bitumen, säger Per Gustavsson. Risken för takbeläggning med asfalt blev uppklassad av forskarna i IARC till riskgrupp 2A, som innebär ”sannolikt cancerframkallande”.

Är asfalt lukt farlig?

– Att det kommer ut en tjänsteman och luktar lite känns inte som en speciellt trygg mätmetod år 2012. det är inte bara lukten som irriterar. Det finns också en oro för att luften är hälsofarlig. Någon mätning har inte gjorts vid Vällsta utan Skanska hänvisar till en mätning gjord vid ett liknande asfaltverk i Varberg.

Är asfalt miljövänligt?

– Återvunnen asfalt är ur ett klimatperspektiv i dag mer miljövänligt än att använda sig av alternativa bindemedel eftersom alternativen till bitumen har visat sig ge sämre asfaltskvalitet och kräver därmed mer underhållsåtgärder, säger han.

Hur transporteras bitumen?

Densiteten vid 15 grader Celsius varierar i de flesta fall mellan 1,03 och 1,05 ton/m³. Vid transporter hålls bitumen flytande vid en temperatur mellan 140 och 200 grader Celsius.

Vad består bitumen av?

Bitumen (betoningen ligger på andra stavelsen) är ett bindemedel bestående av kolväten. Det framställs ur petroleum och benämns i vissa fall populärt asfalt. Det används som bindemedel i ytbeläggning för körbara ytor (asfaltbetong), men också som ytlager på takpapp och vissa isoleringsmaterial.

Share this post