Populära

Hur forsvarar sig nasseldjur?

Hur försvarar sig nässeldjur?

[1] Nässeldjur lever i havet och de flesta av dem är rovdjur. Nässelcellen har en ”tråd” med gift i som de använder på sitt byte och med hjälp av sina tentakler tar de in maten. Avfallet kommer ut via kroppsöppningen där tentaklerna också sitter. De använder också giftet när den behöver försvara sig mot andra djur.

Vad äter Havsgeting?

Havsgetingen jagar på dagen och tillbringar nätterna vilande på havsbottnen. Dieten består av kräftdjur och småfisk. Själv aktar den sig för havssköldpaddor, som är skyddade mot dess gift på grund av sitt skal och tjocka skinn. Havsgetingen lever i vattnen norr om Australien, samt i närliggande tropiska vatten.

Hur förökar sig koraller?

Fortplantning hos koralldjur sker genom sexuell eller asexuell förökning. Polyperna bildar könsceller, ägg och spermier. Både gonochorism och hermafroditism förekommer. Sexuell förökning kan ske genom extern eller intern befruktning.

Hur får nässeldjur näring?

Giftet antingen bedövar eller dödar bytet. De större nässeldjuren är rovdjur, och fångar stora byten som fiskar och eremitkräftor. Den vanligaste och viktigaste födan är små organismer som flyter omkring i vattnet. Förutom att fånga byten används nässelcellerna till försvar.

Hur har korallrev bildats?

Korallrev är stora kalkstrukturer som bildas av koralldjurens skelett på havets botten – vilket förklarar varför det tagit många miljoner år att bygga upp de rev vi har idag. Koralldjuren kallas även för polyper och är väldigt små och det är deras kolonier som utgör ett nässeldjur som tillhör stammen koralldjur.

Hur lång tid tar det för en korall att växa?

Tillväxthastigheten hos koraller är artspecifik, men i genomsnitt växer de med ett par centimeter per år.

Hur får maneter syre?

Det behövs inte heller något blod för att transportera ämnen inom kroppen. Energi får de genom att förbränna maten. Då förbrukas syrgas och koldioxid bildas. Båda gaserna löser sig i vatten och nässeldjurens celler kan därför ta upp syrgas och bli av med koldioxid direkt till det omgivande vattnet.

Hur bildas stora korallrev?

Vad är en stam med nässeldjur?

Nässeldjur (Cnidaria) är en stam med vattenlevande djur som kännetecknas av att de har nässelceller. Stammen består av cirka 11 000 kända arter och omfattar maneter, hydrozoer och koralldjur, där anemoner ingår. Merparten nässeldjur lever i havet och är enkla djur.

Vilka Nässeldjur har generationsväxling?

Exempel på nässeldjur som har generationsväxling är maneter. I Sverige är brännmaneten en vanlig sort, som ibland ställer till med besvär för badgäster på grund av sina långa tentakler med nässelceller. Att bli ”bränd” av en brännmanet är för det mesta ganska ofarligt

Har nässeldjur inget centralt nervsystem?

Nässeldjur har ingen hjärna eller något centralt nervsystem. Istället har de ett decentraliserat nervnät som består av sensoriska nervceller som genererar signaler som svar på olika typer av stimulans, och delvis synapser. Nässeldjur har inget hormonsystem.

Share this post