Frågor

Vad har en mystisk rod flack?

Vad har en mystisk röd fläck?

Infraröda observationer och rotationsriktningen tyder på att den röda fläcken är en högtrycksregion vars molntoppar är betydligt högre och kallare än omgivande regioner. Det kan ha funnits liknande strukturer på Saturnus och Neptunus. Man känner inte till hur sådana strukturer kan bestå så länge.

Hur ser Jupiters yta ut?

Jupiter har ingen fast yta, utan består helt och hållet av gas. Största delen av dessa gaser är väte och helium, men man tror att vätet finns i flytande form, som en vätska. Man kan se en mängd färger och band som löper över Jupiters yta. Dessa består av andra ämnen som is, fosfor och kol.

Hur ser planeten Jupiter ut?

Trots att Jupiter är den största planeten i solsystemet snurrar den snabbast och har därför det kortaste dygnet; 9 timmar och 55 minuter (jämfört med jordens egna 23 timmar och 56 minuter). Jupiter är en stor gasboll, bestående av nästan fryst gas, som buktar ut vid ekvatorn och därför inte ser rund ut.

Vilka färger har Jupiter?

De intensiva färgerna man ser i Jupiters moln är antagligen resultatet av de kemiska reaktionerna av ämnena i Jupiters atmosfär; kanske är svavel inblandat vars föreningar kan variera i färger, men detaljerna är okända. Färgerna varierar med molnens höjd: blå är lägst, följt av bruna och vita, och röda på toppen.

Vad heter stormen på Jupiter?

Den stora röda fläcken är alltså en gigantisk storm som har rasat i århundraden på Jupiter, den största planeten i vårt solsystem.

Hur mycket väger Jupiter?

1,898×10^27 kg (317,8 M⊕)Jupiter / Massa

Hur mycket skulle jag väga på Jupiter?

Jupiter. Jupiter är den största planeten i solsystemet. Planetens stora massa gör att du skulle känna dig mycket tung om du befann dig på ytan. Här är dragningskraften 2,36 gånger större.

Hur många jordar ryms i Jupiter?

Jupiter har mer massa än alla andra planeter tillsammans och en diameter elva gånger så stor som jordens. I ett teoretiskt experiment skulle mer än 1300 jordar få plats inuti Jupiter. Till skillnad från de inre stenplaneterna består de yttre planeterna i stort sett av gas.

Hur många färger har Jupiter?

Färger på solsystemets planeter: Jupiter Denna planet har ett omisskännligt utseende eftersom den har orange och bruna band blandade med andra vita. Den här färgen kommer från dess sammansättning och atmosfäriska mönster.

Kan man se Jupiter från jorden?

Av solsystemets sju planeter, förutom jorden (och Pluto som inte räknas som en planet längre), är fem synliga för blotta ögat: Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus. Merkurius finns nära solen och är mycket svår att se, men de övriga fyra är trevliga objekt att spana efter på natthimlen.

Vad menas med att Jupiter har över 60 månar?

Jupiter har över 60 mindre månar, men dessa fyra är alla stora och intressanta himlakroppar, som man detaljstuderat från olika rymdsonder. Den innersta månen (Io) har aktiva vulkaner på sin yta, medan nästa (Europa) visar en slät isskorpa som tros dölja en djup vattenocean.

Share this post