Trendig

Vad ar solitara bin?

Vad är solitära bin?

Pansarbin, solbin, filtbin och ullbin är alla solitära bin. En grupp som till skillnad från honungsbiet inte är honungsproducerande och inte lever i samhällen. De är oerhört värdefulla pollinatörer.

När ska man sätta upp bihotell?

Insektshotellet kan sättas upp från tidigt på våren till sent på hösten, eftersom insekterna använder hotellet på olika sätt, även som skydd för kylan.

Var sätter man upp ett bihotell?

Välj helst ett skyddat läge, gärna i öst, så att det får morgonsol. Sätt upp insektshotellet på en husvägg, grindstolpe eller staket. Sätt upp det cirka 1-1,5 meter från marken. Hotellet ska helst placeras i närheten av blommande växter eller träd.

Hur lockar man bin till bihotell?

Till exempel genom att borra hål i träbitar eller placera ut bambupinnar eller andra rörliknande föremål. Det säljs numera också bihotell i många butiker och de lyfts ofta som en räddande insats för våra vildbin. Det kan de också vara, men de måste placeras och utformas på rätt sätt för att gynna bin och andra steklar.

När lägger vildbin ägg?

När hon ätit sig mätt och hittat en bra boplats lägger hon upp till 20 ägg. Drottningen kan själv välja om hon ska lägga befruktade (honor) eller obefruktade ägg (hanar). När de första arbetarna, honorna, kläckts är det de som tar över arbetet med att samla pollen och nektar och mata nya larver.

Vad gör man med bihotell på vintern?

Placeringen av ett bihotell är viktig. – Det ska sättas upp på en plats som är varm, samt skyddad från vind och regn. När vintern närmar sig kan man flytta bihotellet in till ett skjul för att skydda gästerna från fukt och kyla. I mitten av april tas bihotellet fram igen.

Vad gör insekterna i Insektshotellet?

Oftast när man pratar om insektshotell så menar man något som vi människor gjort och som kan bli ett hem där insekter kan lägga ägg och föda upp sina larver. Framförallt brukar man göra insektshotell till olika steklar, till exempel solitärbin och humlor. Dessa insekter är enormt viktiga för pollinationen.

Share this post