Rekommendationer

Vad ar det som skuggar manen?

Vad är det som skuggar månen?

Vid de flesta fullmånar missar jordens skugga månen: månen passerar över eller under jordens skugga. Månfaserna beror i stället på att solen belyser månen från olika håll och den sida som är vänd bort från solen är alltid mörk. Om du tittar på månen så visar den solbelysta sidan åt vilket håll som solen befinner sig.

Hur mycket väger du på månen?

Månens tyngdkraft är bara 1/6 av jordens, eftersom det är en mindre himlakropp. Det innebär att du känner dig 6 gånger lättare på månen. Om du väger 50 kg så känns det som om du bara väger 8,5 kg på månen. De största och mest kraftfulla teleskopen på jorden visar att det finns 500 000 kratrar på den sida som vi ser.

Hur många mil är det till månen?

Som längst befinner sig månen 406 700 kilometer från jorden och som närmast 356 500 kilometer. Avståndet beror på var i omloppsbanan månen befinner sig.

Vad är det som skymmer månen?

Halvmåne avser månens utseende när solen belyser halva ytan, från jorden sett. Månen befinner sig då i kvadratur och har en rät vinkel i förhållande till solen. Vid tilltagande och avtagande halvmåne (första respektive tredje kvarteret) belyses västra respektive östra månhalvan.

Vad kallas månen i läge D?

Avtagande halvmåne På engelska kallas den avtagande halvmånen för Waning Gibbous. Det är egentligen precis samma som den tilltagande halvmånen, bara med skillnaden att det nu är en liten skära av månen som saknas (inte en skära av månen som syns).

Hur mycket hade jag vägt på månen?

Vikt på månen Om vi var på månen skulle vi känner oss lättare där. Månens massa är mycket mindre än jordens, så gravitationen är inte lika stark där. Bara en sjättedel ungefär, jämfört med jorden. Om Philip skulle du väger sig där, skulle det kanske står bara 10 kilo på vågen, men det är för att vågen mäter inte massa.

Hur mycket är 1 kg på månen?

Tyngdkraftens storlek på månytan fås genom att multiplicera kroppen massa uttryckt i kilogram med 1,6. Saras tyngd på månens yta är således 1,6 · 42 = 67,2 N. Massan är en storhet, som står för två olika egenskaper hos en kropp.

Hur många mil är det till Mars?

Sedan 2012 är en au preciserat till 149 597 870 700 meter eller knappt 150 miljoner kilometer. När Mars är som närmast jorden är planeten ”bara” 56 miljoner kilometer bort, eller 0,37 AE, men som längst bort är planeten hela 401 miljoner kilometer bort, eller 2,68 AE. Utöver sträckan så spelar hastigheten stor roll.

Hur långt det är till månen?

Hur långt är det till månen? Det är cirka 385 000 kilometer månen. Men avståndet mellan jorden och månen ökar med cirka tre centimeter per år vilket gör att det exakta svaret förändras över tid.

Share this post