Populära

Vad kravs for att en aterkallelse av ett bindande anbud ska fa rattslig betydelse?

Vad krävs för att en återkallelse av ett bindande anbud ska få rättslig betydelse?

För att en återkallelse av ett anbud ska vara gällande gentemot anbudstagaren krävs att återkallelsen kommer anbudstagaren tillhanda innan denne tar del av anbudet eller samtidigt därmed. Hinner du inte återkalla anbudet i enlighet med AvtL:s krav är du bunden av ditt anbud och kan inte återkalla detta.

När är ett anbud bindande?

Ett anbud är ensidigt bindande för anbudsgivaren enligt vad som framgår av anbudet. Om ingen tidsfrist framgår är anbudsgivaren ensidigt bunden under skälig tid.

Måste man svara på anbud?

AvtL och ett muntligt anbud måste besvaras omedelbart om inte anbudsgivaren medger en viss betänketid. Vad händer om anbudsmottagaren svarar på anbudet för sent? Först och främst ska klargöras att ett svar på anbud har lämnats först när meddelande är anbudsgivaren till handa.

Vad stadgas om återkallelse av anbud?

Återkallelse av anbud regleras först och främst i 7§ Avtalslagen, här stadgas att man kan återkalla ett anbud om mottagaren inte hunnit ta del av anbudet eller om återkallelsen sker samtidigt som mottagaren tar del av anbudet.

Vad gäller om anbudsgivaren av misstag råkar skriva fel pris i ett skriftligt anbud?

eftersom A av misstag har råkat skriva fel totalsumma i anbudet. Anbudet har blivit 50 000 kr istället för 150 000 kr. Om B accepterar anbudet på 50 000 kr får avtalet som uppkommer till följd en felaktig betydelse. För att avtalet ska anses ogiltigt krävs det att B också är i ond tro.

Hur länge är man bunden av ett anbud?

Det finns således inte någon lagstadgad tid inom vilket ett anbud anses vara gällande, utan en skälighetsbedömning enligt ovan får göras. Gäller det ett muntligt anbud, där anstånd med svaret inte medgivits, måste anbudet omedelbart antagas eller inte, enligt samma lagrum.

Share this post