Frågor

Finns det nagra verkliga troll?

Finns det några verkliga troll?

Troll kan vara både stora och små, eller i människostorlek. De är ofta osynliga och de bor vanligtvis i ett berg eller i underjordiska salar under stora stenblock.

När trodde man på troll?

De äldsta motiven i våra folksagor kan spåras till vikingatid. De flesta uppgifter om folktro och folksagor är dock insamlade under 1800-talet. Det finns med andra ord inga belägg för att bondesamhällets föreställningar om troll skulle härstamma från människors möten med neandertalare under stenåldern.

Har troll funnits?

Troll i olika skepnader har funnits i den skandinaviska föreställningsvärlden i många århundraden. Både utseende och sinnelag kan variera, men de beskrivs ofta som fula. I den folkliga traditionen var trollen lika människor, medan de i modern tid har utvecklat mer särpräglade drag.

Hur ser en vätte ut?

De flesta vättar i folktron är små, gråklädda väsen. De kan likna djur som paddor, råttor eller igelkottar. De lever ofta under människors hus och gillar att bli lämnade i fred.

Hur ser ett troll ut?

Det finns många uppgifter om hur trollen ser ut. Ofta är de apliknande, ludna, illaluktande varelser med stora fötter och kolik- nande svansar. De beskrivs ha långa öron och näsor, ögon som glödande kol och långa fingrar. Andra sägner talar om trollen som människolika och till och med vackra.

Hur ser riktiga troll ut?

Folktrons troll liknade snarare oss människor, men det var ändå något som avslöjade att de inte tillhörde mänskovärlden. Det kunde vara oproportionerligt stora öron, en stor näsa eller kanske rent av en svans som stack fram. Ibland sades trollen även vara väldigt vackra eller ha ovanligt fina kläder.

När trodde man på folktro?

Källorna är främst rättsprotokoll från 1600-talet och 1700-talets första hälft. Men viktiga är också några lärda, vanligen teologiskt präglade skrifter från 1500- 1600- och 1700-talen.

Var kommer troll ifrån?

Begreppet troll figurerar i den fornnordiska mytologin, men ofta i koppling till jättar. Till exempel kallas Hate för ”måntjuv i trollskepnad”. Därför har vissa antagit att troll helt enkelt var jättar från början. Att historierna om jättar på Island påminner om de svenska historierna om troll talar för detta.

Share this post