Innehållsförteckning
Hur kan man rädda en försurad sjö?
Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.
Hur fångas energin in i din valda energikälla?
Genom att fånga upp energin som finns i strömmande vatten utvinner man vattenkraft. Det är en förnybar energikälla eftersom vattnet inte kommer ta slut, men till skillnad mot andra förnybara energislag är vattenkraften också reglerbar. Man kan säga att vattenkraft delvis drivs av solen.
Hur påverkar människan att sjöar växer igen?
Vid högre fosforhalter betraktas sjöarna som näringsrika. Massutveckling av växtplankton, så kallade algblomningar, kan då uppstå vilket kan leda till syrebrist när dessa sjunker till botten och bryts ner. Höga näringshalter kan också leda till att strandnära vegetation breder ut sig och att grunda sjöar växer igen.
Vilka konsekvenser kan försurning i haven få?
Försurningen påverkar livet i havet på olika sätt. Koraller, musslor, ostron och andra marina organismer som bygger skal av kalciumkarbonat får det t. ex. svårare att bygga sina skal eller sitt skelettmaterial när havets pH sjunker.
Vad kan man göra för att hjälpa en sjö som är sur?
Havs- och vattenmyndighetens ansvar Vi kalkar sjöar och vattendrag för att nå miljömålet Levande sjöar och vattendrag. Läs mer om vem som ansvarar för vad om kalkning i sjöar och vattendrag.
Varför blir det syrefria bottnar i sjö och hav?
Övergödning är en av orsakerna. Överflödet av näringsämnen i vattnet gör att det produceras mycket alger. När algerna dör sjunker de ner till bottnen där det organiska materialet bryts ned, vilket förbrukar syre. Vid nedbrytning av stora mängder organiskt material kan syrebrist uppstå.
Hur påverkas människor av försurning?
Vi människor påverkas av försurningen på flera sätt. Dels genom inandning av försurande ämnen, som svaveldioxid, kvävedioxid och små partiklar samt indirekt då markförsurningen bl. a. medför att giftiga metaller kommer i omlopp.
Vilka konsekvenser får försurning för miljön?
De största problemen med försurning är:
- Skador på skogar och sjöar i kalkfattiga områden.
- Försämrade förutsättningar för biologisk mångfald.
- Förstörelse av byggnadsverk och kulturvärden.
- Giftiga metaller frigörs från mark och sediment.