Populära

Vad leder mutationer i cellkarnan och mitokondrier till for problem?

Vad leder mutationer i cellkärnan och mitokondrier till för problem?

Mutationer i kärn-DNA eller mtDNA Ändå är det vanligast att mitokondriella sjukdomar orsakas av mutationer i mtDNA. Det beror på att mitokondrierna saknar cellkärnans sofistikerade reparationssystem som ofta lyckas ändra tillbaka och ”laga” mutationer som uppkommer.

Vad kan orsaka en mutation?

Mutationer är förändringar i cellers genetiska material (oftast DNA, ibland RNA). Mutationer har flera olika orsaker, till exempel slumpmässiga kopieringsfel under celldelningen, strålning eller inverkan av vissa kemiska ämnen och virus.

Hur kan mutationer skador i mitokondrie DNA ske och hur nedärvs dessa?

Fostrets mitokondrier och deras mtDNA kommer från moderns ägg, och mtDNA kan därför bara nedärvas via modern. En man med en mitokondriell sjukdom orsakad av mutation i mtDNA kan inte föra mutationen vidare till sina barn. När en mitokondriell sjukdom orsakas av en punktmutation i mtDNA, nedärvs mutationen från modern.

Vilka förändringar kan inträffa i arvsmassan?

Arvsmassan hos celler förändras genom mutations som ibland leder till okontrollerad celldelning och utveckling av cancer. Ett antal mutationer krävs vanligtvis för att tumörcellerna ska växa snabbt nog så att en tumör kan diagnosticeras.

Hur kan man framkalla mutationer?

Vid celldelning kopieras arvsmassan och under denna process bildas ibland slumpmässiga fel i DNA-sekvensen, mutationer. Förmågan att bryta ner den ovanliga kolkällan i exemplet ovan kan bero på mutationer i ett av bakteriens enzym. I det här fallet har mutationerna lett till helt nya egenskaper för enzymet.

Hur uppstod mitokondrier och kloroplaster enligt Endosymbiosteorin?

Endosymbiontteorin är den idag dominerande teorin om hur uppkomsten av eukaryota celler har gått till. Teorin går ut på att mitokondrier och plastider (till exempel kloroplaster) en gång i tiden var frilevande prokaryoter (bakterier) som upptogs av andra prokaryoter och utvecklat ett liv i symbios.

Vad gör mitokondrier i cellen?

Mitokondriernas viktigaste funktion är att överföra energin i socker till en liten molekyl som i sin tur kan avge energin till värdcellens olika processer. Mitokondrien behöver syre för att bilda den här molekylen som kallas ATP, och detta är skälet till att vi andas.

Vad är den Fylogenetiska regeln?

Den fylogenetiska regeln säger att under fosterutvecklingen genomgår en individ hela sin evolution. Även om detta inte är 100% riktigt, så går det tydligt att se att vissa grundläggande strukturer utvecklas olika hos olika arter. Detta tyder på ett gemensamt ursprung.

På vilket sätt har Darwin bidragit till psykologin?

På vilket sätt har Charles Darwin bidragit till psykologin? Han upptäckte på 1800-talet en evolution. Människan har utvecklats genom de viktigaste egenskaper för vår överlevnad. Vad menade John Locke med ”tabula rasa”?

Vad stödjer teorin att mitokondrier och kloroplaster härstammar från bakterier?

Enligt endosymbiosteorin härstammar mitokondrier och kloroplaster från bakterier. Ge exempel på stöd för denna teori. Mitokondrier och kloroplaster innehåller eget DNA som påminner om bakterie-DNA och ger dessa organeller en viss grad av självstyre inom cellen.

Share this post