Trendig

Vad som menas med ett endokrint organ?

Vad som menas med ett endokrint organ?

Endokrina körtlar är körtlar som producerar och utsöndrar hormoner direkt till blodet. Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen som hur vi växer, när vi kommer i puberteten och kroppens balans av vätska och salter.

Vilket organ ingår inte i de endokrina organen?

bildar sekret och har en utförsgång på hudytan eller till ett organ. *Endokrina organ är körtlar som bildar hormoner och saknar utförsgång, ex binjurarna.

Vad är det för skillnad på endokrin och exokrin?

En exokrin körtel är en körtel som utsöndrar sitt sekret via kanaler till kroppens externa miljö. Detta är i kontrast med endokrina körtlar, som insöndrar direkt i blodomloppet. Svettkörtlarna, salivkörtlarna, tårkörtlarna och bröstkörtlarna är exempel på exokrina körtlar.

Vad heter det kvinnliga könshormonet?

Båda könen bildar både manliga och kvinnliga könshormoner. Men androgener bildas framförallt hos män och östrogen och progesteron bildas framförallt hos kvinnor.

Vilka körtlar finns i kroppen?

Hormonerna är som kemiska budbärare i kroppen och produceras av körtlar eller enstaka celler. De endokrina organen producerar hormoner och exempel på viktiga sådana körtlar är hypofysen, sköldkörteln, bukspottkörteln, tallkottkörteln samt testiklar och äggstockar.

Hur fungerar det endokrina systemet?

Endokrina systemet är ett organsystem hos olika djurgrupper. Det fungerar som ett kontrollsystem som insöndrar kemiska signaler, vilka kallas hormoner. Hormonerna sprids i det kardiovaskulära systemet och påverkar avlägsna celler i specifika målorgan, där de styr en rad olika funktioner.

Vilka sjukdomar hör till endokrina sjukdomar?

Viktiga endokrina organ är hypofys, sköldkörtel, binjure, bukspottkörtel och könskörtlar, men även lever, benstomme, fett- och muskelvävnad m.m. är endokrint aktiva organ. Vanliga endokrinologiska sjukdomar är diabetes, sköldkörtelinsufficiens, störningar i fettämnesomsättningen samt osteoporos.

Hur uppstår endokrina sjukdomar?

Endokrina sjukdomar, hormonsjukdomar eller systemiska endokrina sjukdomar är en grupp sjukdomar i endokrina systemet, som beror på dysfunktionella hormonkörtlar och ofta visar sig som för höga eller för låga hormonvärden i blodet.

Share this post