Ny

Hur ser hinduer pa rent och orent?

Hur ser hinduer på rent och orent?

Hinduism. I det hinduiska systemet är inte rituell renhet begränsat till den personliga renheten utan kan även överföras ifrån person till person, antingen igenom kroppskontakt, eller bara att en oren har rört vid ett föremål, som en ren(are) sedan rör vid efteråt.

Hur fungerar ett hinduiskt tempel?

Templen är den plats gudarna bor på. Inne i de större templen arbetar präster med att hålla rent och snyggt. De tänder ljus, antänder rökelse, plockar bort gamla offer så de inte börjar ruttna och tvättar av gudabilderna. Allt detta sker även om ingen kommer och besöker gudarna.

Hur ser man på människan inom hinduism?

Människor är enligt hinduismen varken goda eller onda, men vissa handlingar är bättre än andra. Och de handlingar som man utför i ett liv påverkar senare liv. Det här kallas karma. En del tror till och med att vilken samhällsgrupp – kast – man tillhör beror på hur man betett sig i tidigare liv.

Vad innebär det att vara dalit?

daliter, inom hinduismen de som förknippas med ”orena” yrken, som har med lik och kroppsutsöndringar att göra.

Vad är orent i hinduismen?

Hår och kroppsbehåring är vidare exempel som symboliserar orenhet. Även djur som inte är domesticerade betraktas ofta som orena (vanligen djur förknippade med djungeln) (Urban 2001: 799); samt underkastade sociala klasser, exempelvis de kastlösa vars sociala position beskrivs närmre under nästa underrubrik.

Hur ser det ut i ett tempel?

Templets funktion och utseende beror på den enskilda religionen. De gamla grekiska templen hade dess ingång på kortsidan. Taken var spetsiga och bildade då en triangel på kortsidan. Den symbolen finns kvar än idag och markerar ofta våra ingångar.

Vad gör man i ett buddhistiskt tempel?

I templet finns buddhabilder som buddhisten vänder sig till, ofta med gåvor av frukt och blommor. Tempelbesökaren mediterar kanske också och reciterar böner och heliga texter. För buddhister är andakten vid husaltaret av stor betydelse. Det är viktigt att i stillhet få meditera över något som är aktuellt.

Share this post