Rekommendationer

Vad ar bast sjukskrivning eller Graviditetspenning?

Vad är bäst sjukskrivning eller Graviditetspenning?

Men normala graviditetsbesvär som till exempel ryggont och trötthet räknas inte som sjukdom och ger därför inte rätt till sjukpenning. Har du däremot graviditetsbesvär som är ovanligt svåra kan de däremot räknas som sjukdom och ge rätt till sjukpenning.

Är Graviditetspenning sjukskrivning?

Graviditetspenning motsvarar sjukpenning och kan beviljas om arbetet inte får utföras på grund av risker i arbetsmiljön. Det kan även beviljas om din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av graviditeten och du har ett fysiskt påfrestande arbete.

Hur påverkas föräldrapenning av sjukskrivning?

Under de första 14 dagarna som du är sjukskriven från din föräldraledighet kan du bara få sjukpenning för de dagar då du annars skulle tagit ut föräldrapenning. Skulle du tagit ut föräldrapenning alla dagar i veckan så kan du också få sjukpenning för alla dagar i veckan.

Kan man vara sjukskriven fram till förlossning?

Du har rätt till ledighet minst sju sammanhängande veckor före förlossning även om du inte tar ut föräldrapenning. Enligt §4 i föräldraledighetslagen har du rätt till hel ledighet under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen.

Hur påverkas min SGI av sjukskrivning?

Sjukskriven. Kan du inte gå tillbaka i arbete på grund av nedsatt arbetsförmåga är din SGI skyddad så länge du får sjukpenning från Försäkringskassan. Blir du nekad sjukpenning måste du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen inom 25 dagar för att fortsätta skydda din SGI.

Kan man vara föräldraledig samtidigt som man är sjukskriven?

Om du är hemma som föräldraledig och blir dunder förkyld så har du rätt att sjukskriva dig i 7dagar utan läkarintyg. Du går då in på försäkringskassan (med e-legitimation) eller ringer och sjukanmäler dig. Då kan din partner vara hemma och ta hand om barnet.

Kan man säga upp någon under föräldraledighet?

Det är förbjudet att säga upp någon på grund av att hon är gravid eller på grund av att en person är föräldraledig. Däremot finns det inget förbud i lagen mot att säga upp någon under pågående graviditet eller under en föräldraledighet, men skälet måste vara saklig grund.

Share this post