Trendig

Kan en tjej inte fa mens?

Kan en tjej inte få mens?

Du kan få mens mellan att du är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel. Kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du inte har fått din första mens när du har fyllt 16 år. Första mensen kan komma som en överraskning.

Vad händer om man inte har mensskydd?

Dålig kunskap om mens och brist på hygieniska mensskydd, toaletter, rent vatten och tvål påverkar också kvinnors möjlighet att arbeta och ha en inkomst. En studie från Bangladesh visar att 6 av 10 fabriksarbetande kvinnor använder smutsiga trasor från fabriksgolvet som mensskydd.

Hur ser mens ut i trosan?

Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen och den brukar man märka genom att det kommer lite blod i trosorna eller när man torkar sig. Dagarna innan kan det komma lite småslemmiga flytningar som kan vara blandade med lite blod eller bruna, om blodet hunnit torka lite på vägen ut.

Är det normalt att inte ha mens när man är 13?

De flesta brukar få mens någon gång i 12–14-årsåldern. Men du kan få mens mellan att du är 9 och 16 år utan att det är något som är fel. Kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du inte har fått din första mens när du har fyllt 16 år. Innan dess kan du känna dig helt lugn.

Vad händer om man inte byter binda på 12 timmar?

Du behöver inte byta varje gång du går på toaletten. De flesta blöder mest under mensens första dagar, och behöver byta oftare då. Bindor och trosskydd kan börja lukta eller läcka om du använder dem för länge.

Vad kan man göra för att stoppa mensen?

Det finns två sätt att göra det på: antingen kan du hoppa över mensen helt med kombinerade p-piller som du redan tar regelbundet eller så kan du skjuta upp mensen med en kortare behandling. Med en tillfällig behandling kan du flytta fram mensen genom att förlänga din menstruationscykel.

När är det bra att börja använda tampong?

Det finns ingen åldersgräns eller rekommenderad ålder när det gäller tamponger. En del flickor börjar använda tampong genast då de har fått sin första mens, andra tycker aldrig att det känns som en god idé. Men så fort det känns bekvämt går det jättebra att använda tampong, om man vill det.

Kan man basta när man har mens?

Kan jag bada när jag har mens? Ja det går bra. Du kan använda tampong eller menskopp så att det inte kommer ut blod i vattnet.

Share this post