Frågor

Vad hander med kvicksilver i kroppen?

Vad händer med kvicksilver i kroppen?

Kvicksilver ackumuleras i kroppens organ, såsom levern, och kan ställa till skada. Vid mild kvicksilverförgiftning kan man få en metallisk smak i munnen, nedsatta sinnen, tex smak- och luktsinne.

Hur påverkas vi av kvicksilver?

Trots att kvicksilver varit förbjudet i Sverige sedan 2009 finns det fortfarande kvicksilver i den svenska miljön som kommer från gamla utsläpp. Det är kvicksilver som ligger inlagrat i mark och växter och som med tiden kan frigöras och spridas till sjöar och vattendrag.

Vad kan man göra för att minska kvicksilver?

Vi kan också minska utsläppen av kvicksilver genom att inte använda fasta bränslen för uppvärmning i hemmet när det finns andra alternativ. Det går även att minska användningen genom att välja kvicksilverfria fyllningar när du lagar tänderna.

Hur skadar kvicksilver människor?

Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna. Det ger skador på hjärnan och det centrala nervsystemet. Barn är känsligare än vuxna, och fosterstadiet då hjärnan och nervsystemet utvecklas är den mest känsliga perioden.

Hur länge lagras kvicksilver i kroppen?

Halveringstiden i hjärnan är dåligt känd, men en undersökning tyder på att den där är knappt en månad. Troligen finns det dock flera faser i utsöndringen. En viss del av kvicksilvret i hjärnan kan därför lagras under lång tid, flera år.

Vad händer om man rör kvicksilver?

Vid långvarig förgiftning får man skador på mag-tarmkanal och njurar. Kvicksilver kan på samma sätt även reagera med enzymer och är därför skadligt redan vid låga halter och anrikning av metylkvicksilver i näringskedjan är ett stort problem för människor och djur.

Hur påverkas fiskar av kvicksilver?

Problemen med kvicksilver orsakas främst av metylkvicksilver, som kan bildas i miljön från det kvicksilver som släpps ut. Metylkvicksilver verkar som ett starkt nervgift, och när det anrikas i näringskedjan i hav och sjöar kan det leda till höga halter i fisk.

Vad kan man göra med kvicksilver?

Användningsområden

  1. Guld- och silverutvinning.
  2. Amalgam (kvicksilver legerar sig med flera andra metaller)
  3. Framställning av acetaldehyd, klorgas och soda.
  4. Lågenergilampor och lysrör.
  5. Termometrar.
  6. Elektriska apparater. Till exempel nivåvippor.
  7. Desinfektionsmedel (i form av sublimat).

Kan man mäta kvicksilver i kroppen?

Den största källan till utsläpp av kvicksilver till luften är förbränning av kol. Oorganiskt kvicksilver har använts i medicinska och vetenskapliga instrument som termometrar, blodtrycksmätare och barometrar.

Vilka hälsoeffekter finns vid arbete med kvicksilver?

Hälsoeffekter av kvicksilver Kvicksilver är en tungmetall, som kan ge skador på i första hand centrala nervsystemet och njurarna. Akut kvicksilverförgiftning genom inandning av kvicksilverånga i mycket höga halter kan ge lungskador, men detta är mycket sällsynt.

Hur länge stannar tungmetaller i kroppen?

Efter kortvarig (dagar eller månader) exponering är halveringstiden för bly i blod och de flesta organ cirka en månad. Den del som ansamlas i skelett har dock lång halveringstid (5-10 år).

Share this post