Frågor

Vad galler om det finns tva testamenten?

Vad gäller om det finns två testamenten?

Gällande förekomsten av två testamenten finns det möjlighet för testator att både återkalla ett tidigare testamente och skriva ett nytt, men det nyare testamentet måste uppfylla formkravet för att vara giltigt.

Vad är fördelar med att skriva ett testamente?

Svar. Det finns många fördelar med att skriva ett testamente. För det första så är det din chans att säkerställa att det du lämnar efter dig fördelas enligt din vilja. En annan fördel är att ett testamente kan underlätta för dina efterlevande och minska risken för tvister och osämja mellan dina nära och kära.

Kan du gå till en jurist för att upprätta ett testamente?

Svar. Det finns inte någon lagstiftning som säger att du måste gå till en jurist för att upprätta ett testamente. Vad som dock är viktigt att tänka på att det finns vissa formkrav när det kommer till testamenten, dessa måste följas för att testamentet ska vara giltigt.

Kan man förvara testamentet hemma?

Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till. Ett ännu säkrare alternativ är att förvara testamentet i ett bankfack, som de anhöriga informeras om efter den avlidnes bortgång.

Hur ska testamentet förvaras?

Det finns inga tvingande krav på hur förvaring av ett testamente ska gå till. Eftersom ett testamente bara är giltigt i original är det dock mycket viktigt att det förvaras på säkert sätt. Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till.

Kan man ha flera original av testamente?

Det finns ingenting som hindrar att två eller flera original testamenten upprättas och det förekommer att en testaments givare vill ha det så för att kunna förvara ett exemplar hos en ideell organisation och ett exemplar hos exempelvis betrodda grannar. Vi avråder dock från att upprätta flera originaltestamenten.

Måste testamente vara i original?

Krav för att ett testamente ska anses vara giltigt Ett testamente är giltigt om det har upprättats skriftligen inför två vittnen. Som huvudregel krävs originalhandlingen för att kravet på skriftlighet ska vara uppfyllt – kopior gäller alltså inte. I vissa undantagsfall kan dock en kopia av testamentet godtas.

Share this post