Rekommendationer

Vad ar en regelbunden figur?

Vad är en regelbunden figur?

Regelbundna månghörningar Sidorna i en regelbunden månghörning är lika långa. Om du drar linjer från medelpunkten till varje hörn bildas lika stora (kongruenta) trianglar.

Vilka figurer är alltid likformiga?

När två trianglar (eller någon annan typ av månghörning) har samma form, men inte nödvändigtvis samma storlek, då säger vi att de båda figurerna är likformiga. Förhållandet mellan motsvarande sidor i trianglarna är alltså 2.

Vad är vinkelsumman i en femhörning?

Vinkelsumman i en månghörning = 180º(n-2), där n = antalet hörn i månghörningen.

Vilka former är regelbundna?

Regelbundna polygoner

  • Liksidig triangel.
  • Kvadrat.
  • Regelbunden pentagon.
  • Regelbunden hexagon etc.

Vad är regelbunden i matte?

Regelbundna och oregelbundna En oregelbunden månghörning kan ha olika långa sidor och olika stora vinklar. En regelbunden månghörning har lika stora sidor och vinklar. I den här månghörningen går en diagonal genom mittpunkten.

Hur vet man om något är likformigt?

Vi kan dra slutsatsen att två trianglar är likformiga om två vinklar i den ena triangeln är lika stora som två vinklar i den andra triangeln, och/eller om förhållandet mellan motsvarande sidor i trianglarna är detsamma.

Är en rektangel likformig?

Ett sätt att avgöra om två rektanglar är likformiga är att placera dem på varandra så att ett hörn ligger på samma ställe och långsidorna är parallella med varandra. Om diagonalerna från det gemensamma hörnet hörnet då sammanfaller så är rektanglarna likformiga, annars inte.

Vilka olika typer av trianglar finns det?

Det finns tre vanliga trianglar som det är bra att känna till.

  • Rätvinkliga trianglar: En vinkel är alltid exakt 90°.
  • Likbenta trianglar: Två sidor (och därför två vinklar) är exakt stora.
  • Liksidiga trianglar: Alla sidor (och därför alla vinklar) är exakt lika stora.

Hur stor är vinkelsumman i en 6 Hörning?

Du förstår att denna formel stämmer genom att dela upp en månghörning i trianglar där varje triangel har vinkelsumman $180°$. Nedan delar vi upp en sexhörning (hexagon) i 4 trianglar och ser att vinkelsumman är $720°$. Vi kan alltså beräkna vinkelsumman i sexhörningen genom $\left(6-2\right)\cdot180°=4\cdot180°=720°$.

Vad är vinkelsumman på en hexagon?

Vinkelsumman i en hexagon är 720° och varje hörn i en regelbunden hexgon har alltså innervinkel 120°. Namnet kommer från grekiskans hexa = sex.

Share this post