Innehållsförteckning
När fanns malaria i Sverige?
Malaria (P. vivax) har funnits i Sverige men sjukdomen försvann på 1930-talet, bland annat tack vare insatser inom jordbruket i form av utdikning av våtmarker och torrläggning av myrar, vilket minskade kläckningsmöjligheterna för malariamyggan.
Hur länge har malaria funnits?
Malaria beskrevs redan av Hippokrates kring 400 f. Kr. Den var ännu på 1800-talet en folksjukdom även i Sverige, och härjade framför allt längs Östersjöns kust. 1880 fann Alphonse Laveran den malariaframkallande protozon.
Finns det malaria i Sverige?
I Sverige finns ett femtiotal stickmyggarter, varav åtta kan sprida malaria. Det är framför allt två som man anser har varit delaktiga i tidigare spridning av sjukdomen i Sverige, källarfrossmyggan, Anopheles messeae, och stallfrossmyggan, Anopheles atroparvus.
Var lever Malariamyggan?
Utbredning. Släktet är utbrett över nästan hela världens tropiska, subtropiska och tempererade zoner.
Hur påverkas samhället av malaria?
Malaria – på väg tillbaka till Sverige? Infektionssjukdomar som malaria och HIV har en enorm påverkan på jordens befolkning, inte bara p. g. a. det stora antal dödsfall de orsakar utan även därför att ett lands sjukdomsfrekvens starkt påverkar dess ekonomiska utveckling och sociala stabilitet.
Hur stoppar man malaria?
Myggnät mot malaria Lyckligtvis är det relativt enkelt att stoppa spridningen av malaria. Familjer som sover under myggnät minskar risken att smittas med hela 90 procent. Ett myggnät kan betyda skillnaden mellan liv och död, särskilt för barn under fem år och gravida kvinnor, som är extra utsatta för sjukdomen.
Hur mycket kostar lariam?
Kostnaden för Malarone-profylax under ett år är drygt 12 000 kr jämfört med ca 1 800 kr för Lariam.
Hur ser en Malariamygga ut?
I likhet med de flesta andra myggor har malariamyggor trådformade antenner och slanka kroppar. Speciellt för malariamyggorna är en framåtlutad vilställning.
https://www.youtube.com/watch?v=nAqTKctKV8c