Ny

Vad ar olagligt att importera?

Vad är olagligt att importera?

Särskilda regler gäller för vissa varor så som alkohol, tobak, kosttillskott, läkemedel, livsmedel och vapen. En del är förbjudna eller får endast föras in enligt särskilda bestämmelser, ibland kan du även behöva tillstånd.

Vad får man säga om kosttillskott?

Det finns särskilda regler kring vilka närings- och hälsopåståenden som får användas i marknadsföring av livsmedel, exempelvis mat och kosttillskott….Exempel på medicinska påståenden:

  • förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.
  • förstärker immunförsvaret.
  • minskar smärta.
  • lindrar artrit.

Får man posta receptbelagd medicin?

Hej! Innan du skickar eller tar emot läkemedel per post mellan länder behöver du säkerställa att alla krav är uppfyllda. Du får inte skicka läkemedel för privat bruk till Sverige från ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetet (EES). Detta gäller även om du har recept eller om läkemedlet är receptfritt.

Kan man skicka vapen på posten?

Ska du skicka vapen? Ska du skicka vapen måste huvuddel och vital del skickas i separata värdeförsändelser. Det är också bra om du har vapenlås på vapnets huvuddel. Det är inte tillåtet att skicka explosiv ammunition som är laddad med krut, kolsyra eller brandfarlig vätska.

Vad krävs för att importera varor?

När du importerar varor från, eller exporterar varor till länder utanför EU behöver du bland annat ansöka om Eori-nummer och deklarera dina varor hos Tullverket. Du behöver inget tillstånd för att börja importera eller exportera. Däremot behöver du ett speciellt registreringsnummer, ett Eori-nummer.

Vad får man inte ta med till Sverige?

Det är även förbjudet att ta in en del färska frukter, grönsaker och färska växtdelar, om de kommer från länder utanför EU eller från Kanarieöarna. Det gäller till exempel potatis och vinblad.

Får man importera bränsle?

Drivmedel till fordon Drivmedel i standardtankarna på privata motorfordon, nyttofordon, motorcyklar och i specialbehållare samt smörjmedel som behövs för ett motorfordons normala drift under resan, kan du ta till Sverige (importera) tull- och skattefritt.

Hur mycket diesel får man frakta utan ADR?

Camilla Oscarsson på Räddningsverket berättar att det är helt i sin ordning att transportera diesel till en arbetsplats för drift av en maskin förutsatt att mängden inte överstiger 450 liter per förpackning eller 1 000 liter per transport. När det gäller bensin får man inte köra mer än 333 liter per transport.

Share this post