Frågor

Vilka faktorer paverkar karies?

Vilka faktorer påverkar karies?

Det finns en del faktorer som påverkar själva kariesprocessen: som närvaro av mikroorganismer, socker och andra kolhydrater, försvarsfaktorer, salivens sammansättning, munhygien och fluorider. – Men det finns även sådant som indirekt påverkar karies, även om dessa inte har just med tänderna att göra.

Hur påverkar tänderna hälsan?

Det finns samband mellan tandhälsa och sjukdomar i kroppen, något forskarna lärt sig alltmer om de senaste åren. Studier tyder bland annat på att bakterier och inflammationsämnen från munnen påverkar sjukdomsförlopp vid såväl diabetes typ-2 som reumatism och kolorektal cancer.

Kan man bli sjuk av karies?

När du får hål i en tand sker det ganska långsamt. Tandytan blir ojämn och porös och med tiden finns ett hål. Om inte hålet lagas tränger bakterierna allt längre in i tanden och kan nå rotkanalen och infektera pulpan, den innersta delen av tanden. Infektionen kan spridas ut i käkbenet och ge skador även där.

Vad leder karies till?

Karies är skador på tänder där skadliga bakterier har bildat syror som löser upp tandytan. Karies är alltså en sjukdom som uppkommer då bakterier i tandbeläggningar omvandlar socker till syra och ger upphov till en frätskada på tandytan.

Vad är den vanligaste orsaken till karies?

Vanliga orsaker till hål i tänderna är sockrad, klibbig mat och dryck. Ju mer socker du äter, ju mer syra produceras – vilket leder till hål. Socker i kombination med plack försvagar emaljen och gör tanden mer utsatt för karies.

Hur farligt är dåliga tänder?

Det behöver inte vara farligt att leva med dåliga tänder, men det brukar ofta innebära ett förhöjt behov av tandvård. Det kan innebära tänder med skör emalj, som ofta ilar när vi äter och dricker något. Dåliga tänder kan också innebära förhöjd risk att drabbas av hål i tänderna.

Hur länge kan man gå med karies?

Själva processen kan vara långsam och ta upp till två år. När emaljen försvagats, skapas ett litet hålrum där plack eller karies kan ta sig in till tandbenet. Nu kommer nedbrytningen av tanden att gå snabbt, då bakterier och plack därefter kan nå in till pulpan.

Share this post