Frågor

Vad ar en exokrin kortel?

Vad är en exokrin körtel?

En exokrin körtel är en körtel som utsöndrar sitt sekret via kanaler till kroppens externa miljö. Detta är i kontrast med endokrina körtlar, som insöndrar direkt i blodomloppet. Svettkörtlarna, salivkörtlarna, tårkörtlarna och bröstkörtlarna är exempel på exokrina körtlar.

Vilken uppgift har svettkörtlarna?

Svettkörtlarna ligger djupt nere i den så kallade läderhuden eller i underhuden och består av ett hoprullat långt rör som mynnar ut på hudytan och där tömmer ut svetten. De ekkrina svettkörtlarna är de som är viktigast för kroppens temperaturreglering, då de hjälper oss att effektivt eliminera överskottsvärme.

Vad består en körtel av?

En körtel är ett organ som bildar ämnen och avger dessa ämnen till omgivningen. Till exempel bildar spottkörtlarna saliv. Vissa körtlar bildar och avger hormoner. De körtlarna kallas även endokrina organ.

Vart ligger körtlarna?

De fungerar som ett filter som renar lymfan från skadliga ämnen och försvarar kroppen mot bakterier och andra mikroorganismer. Körtlarna ligger ofta samlade i grupper, till exempel vid käkarna, ljumskarna, i nacken, armhålorna, bakom bröstbenet och längs de stora blodkärlen i magen.

Vilka är de endokrina körtlarna?

Körtlar som bildar hormoner

  • Hypofysen och hypotalamus.
  • Tallkottkörteln – styr dygnsrytmen.
  • Sköldkörteln – styr ämnesomsättningen.
  • Bisköldkörtlarna – reglerar mängden kalcium och fosfat.
  • Binjurarna – reglerar blodtryck, saltbalans, omsättningen av fett, socker och proteiner.

Vilka är kroppens endokrina körtlar och var är de belägna?

Hormonerna är som kemiska budbärare i kroppen och produceras av körtlar eller enstaka celler. De endokrina organen producerar hormoner och exempel på viktiga sådana körtlar är hypofysen, sköldkörteln, bukspottkörteln, tallkottkörteln samt testiklar och äggstockar.

Var hittar vi de Apokrina svettkörtlarna?

På samma sätt som i armhålan så finns både ekkrina och apokrina svettkörtlar i ljumskar och underliv. De apokrina körtlarna gör en liten mängd oljig svett som är energirik och som vid nedbrytning av hudens bakterieflora kan avge den typiska svettlukten. Den apokrina svetten ger inte upphov till svettfläckar.

Vad är endokrinologiska sjukdomar?

Endokrinologi är en specialitet som undersöker och behandlar sjukdomar i de hormonproducerande organen. Sjukdomarna kan orsakas av överproduktion av eller brist på hormoner. Dessutom kan det finnas både godartade och elakartade tumörer i de hormonproducerande vävnaderna.

Share this post