Frågor

Vad ar kannetecknande for virus?

Vad är kännetecknande för virus?

Till skillnad från bakterier kan virus bara föröka sig i levande vävnad, men kan däremot överleva längre på ogästvänliga ytor. De består av genetisk arvsmassa (antingen DNA eller så kallat RNA) och ett skyddande proteinhölje med partiklar som gör att viruset kan fastna på kroppens celler och tränga in i dem.

Hur får man Herpesencefalit?

Hos vuxna orsakas oftast Herpes simplex typ 1 encefalit av en reaktiverad latent infektion från bakhornsceller i ryggmärgen. Istället för att aktiveras och spridas i perifer riktning (munsår) kan viruset i sällsynta fall transporteras i central riktning, då vanligen till området frontotemporalt i hjärnan.

Hur odlar man virus?

VIRUSISOLERING/ODLING Görs i cellkultur eftersom virus replikerar intracellulärt. Begränsad sensitivitet. Fungerar ganska väl för herpes simplexvirus, hiv, varicella-zostervirus, influensavirus coxsackie/echovirus, adenovirus och CMV.

Vad är Cerebellit?

Cerebellit är den vanligaste centralnervösa (CNS) komplikationen och innebär att barnet drabbas av ataxi, bredspårig gång och nystagmus. Ses med en incidens på ca 1/2000 barn. Benign komplikation som läker inom några veckor. Encefalit är ovanligare, men mer allvarligt.

Vad gör virus i kroppen?

Somliga virus gör oss sjuka, andra är harmlösa fripassagerare och vissa spelar en viktig roll i ekosystem. Dessutom kan de göra medicinsk nytta och möjligen bli ett vapen mot multiresistenta bakterier.

Hur sprids datavirus?

Ett datorvirus kan skada eller ta bort data på en dator, använda ett e-postprogram för att sprida viruset till andra datorer eller till och med radera allt på hårddisken. Datorvirus sprids ofta genom bifogade filer i e-postmeddelanden eller snabbmeddelanden.

Hur gör man en bakterieodling?

Den vanligaste formen av bakterieodling sker i platta plastskålar, så kallade petriskålar, med en agarplatta i. Det förekommer även odling direkt i näringsvätska. I bägge fallen måste man anpassa den gasmiljö som bakterierna får växa i.

Vad är vattkoppor?

Vattkoppor är en välkänd, mycket smittsam men för det mesta mild utslagssjukdom. De flesta smittas av vattkoppor som barn. Efter genomgången sjukdom, med eller utan symtom, finns vattkoppsvirus vilande (latent) kvar i nervceller i kroppen.

Share this post