Rekommendationer

Vad anvands istallet for freon?

Vad används istället för freon?

Istället för freon används idag isobutan, vilket är orsaken till att moderna kylskåp låter mer. Isobutan leder nämligen ljud bättre än freon. Trots allt är isobutan bättre som köldmedium än freon.

Varför förbjöds freon?

Det låter inte mycket, men förutom ämnets skadliga verkan på ozonskiktet så är freon en oerhört kraftfull växthusgas. Effekten av utsläpp är genomsnittligt 7000 gånger högre än ”vanlig” koldioxid (CFC 12 har en omräkningsfaktor på 10720, CFC 11 har faktorn 4680).

När blev freon förbjudet?

I Montrealprotokollet slogs det i slutet av 1980-talet fast att produktion av så kallade freoner, klorfluorföreningar (CFC) skulle förbjudas och upphöra helt till 2010. CFC har använts som lösningsmedel, köldmedium och drivgas och har i Sverige varit förbjudet sedan mitten av 1990-talet.

Hur har kylskåpet förändrat samhället?

För snart hundra år sedan gjorde de elektriska kylskåpen entré i våra hem. Vi fick längre hållbarhet på färskvaror och den dagliga turen till affären var längre inget måste. Under detta sekel har kylskåpet bidragit till att både vår matkonsumtion och köksstandard förändrats.

När slutade man med freon i kylskåp?

På 1970-talet upptäcktes att freoner skadar ozonlagret och har sedan dess börjat fasats ut. CFC och HCFC användes från mitten av 1960-talet, CFC slutade användas 1990 och HCFC 1997, då förbud mot användningen trädde i kraft.

När slutade man använda freon?

Hur påverkar freon miljön?

Men även om freoner har många bra egenskaper i närmiljön sprids de över hela atmosfären och orsakar globala problem. Freoner påskyndar nedbrytning av det skyddande ozonlagret runt jorden och förstärker växthuseffekten. Ett annat exempel på stabila ämnen är vissa plaster. De bryts ned i småbitar som kallas mikroplast.

Hur påverkar kylskåpet oss?

Med ett kylskåp slipper vi sur mjölk och mögliga korvar. Bakterier och mögelsvampar förökar sig inte lika snabbt i kyla. Är det tillräckligt kallt stannar processen upp helt.

Share this post