Blogga

Vad heter det nar tva plattor kolliderar?

Vad heter det när två plattor kolliderar?

Kollisionszoner är de zoner där plattorna kolliderar med varandra. Litosfärplattorna är inte lika tjocka överallt och har inte en homogen sammansättning. De delas in i två typer. Den oceaniska skorpan under världshaven är tunnare, bergarterna i den yngre och den har en järn- och magnesiumrik sammansättning.

Vad händer när två Oceanplattor kolliderar?

Oceanplattor bildar djuphavsgravar Då två oceaniska litosfärplattor träffar varandra resulterar kollisionen i ett långt, smalt och väldigt djupt tråg, en djuphavsgrav.

Vad heter alla Kontinentalplattor?

De sju stora plattorna är Eurasiska, Nordamerikanska, Sydamerikanska, Afrikanska, Indo-Australiska, Antarktiska och Stilla havs-plattan. I strikt bemärkelse består dessa plattor av jordskorpan plus den övre fasta delen av manteln.

Vad menas med kontinenter och Kontinentalplattor?

En kontinentalplatta, litosfärplatta eller tektonisk platta, är ett avsnitt av jordskorpan och allra översta delen av manteln, vilka tillsammans kallas för litosfären. Plattorna är ungefär 100 km tjocka. och delas huvudsakligen upp i sima (jordskorpa under havet) och sial (jordskorpa under fastland).

Vad innebär tektoniska plattor?

plattektonik (avstavas platt-tektonik) beskriver hur stora plattor i jordskorpan, ofta hela kontinenter, rör sig långsamt i förhållande till varandra. När plattorna kolliderar uppstår jordbävningar, och vulkaner och bergskedjor bildas. De nuvarande kontinenterna har suttit ihop på många olika sätt i jordens historia.

Vad heter Jordplattorna?

En subduktionszon eller neddykningszon är ett gränsområde i litosfären där två litosfäriska plattor kolliderar med varandra varpå den ena plattan tvingas ned under den andra (så kallad subduktion) och sjunker ned i manteln. I en subduktionszon bildas djuphavsgravar, öbågar och bergskedjor.

Share this post