Rekommendationer

Varfor konst?

Varför konst?

Konst kan göra oss friskare. Konstupplevelser har meditativ karaktär eftersom de hjälper oss att koppla bort oss själva en stund, uppleva oss vara en del av en större helhet och leva i nuet. Konst får oss att tänka i nya banor och bli mer kreativa. Konst får oss att se samband mellan nuet, dåtid och framtid.

Varför skapades konst?

Konsten användes i regel för specifika ändamål, exempelvis för att uttrycka den religiösa kulten eller för att ge glans och status till innehavaren av konstföremålet. Konst kan sägas vara de mänskliga kulturernas främsta uttrycksmedel. Genom konsten uttrycker vi vad det är att vara människa.

Vad är bra med konst?

Offentlig konst skapar möten och sammanhang Det gör att vi idag, på 2000-talet, kan känna och leva oss in i våra förfäders liv då vi till exempel ser en 40 000 år gammal grottmålning. Konsten är intimt förknippad med vad det innebär att vara människa.

Vad är dåligt med konst?

Man överser med dåligt skådespeleri, med undermålig budget, med klichédriven dialog. Och det finns många bra skäl till den här sortens kultur.

Vart kommer konst ifrån?

Historik. Det svenska ordet härstammar ifrån fornlågtyskans kunst, med koppling till verbet för kunna. Det engelska ordet för konst – art – härstammar istället ifrån latinets ars, vilket ungefär betyder ’arrangemang’ eller ’arrangera’.

När uppfanns konst?

Med förhistorisk konst avses konsten fram till historisk tid som brukar förknippas med introduktionen av någon form av skriftspråk omkring 3 000-2 000 f.Kr. Få samhällsbildningar från denna period uppvisar den grad av stratifiering som gör det meningsfullt att tala om konst i modern mening.

Vad tycker du är konst?

Konst är ett begrepp som kan definieras på många olika sätt och som kan omfatta väldigt mycket. Du bestämmer själv vad du anser är konst, samtidigt som det finns mer ordinära uppfattningar om vad som faktiskt är det. Ingenting är varken rätt eller fel och du kan själv skapa mycket konst.

Vad är det som avgör vad som är konst?

Det finns ingen fakta, inga regler, inga bestämda lagar att luta sig mot för att bestämma rätt och fel när det kommer till konstverk. Det handlar alltid om personliga åsikter och vad betraktaren själv ser i ett konstverk.

Hur är konstnärer?

En konstnär ser det konstnärliga arbetet som en väsentlig del av livet och främjar även konstens och kulturens utveckling. Och en konstnär kan själv välja att kalla sig för konstnär. Enligt Svensk ordbok är en konstnär en “person som yrkesmässigt utövar konst, särskilt bildkonst men även andra konstarter”.

Vad betyder kulturuttryck?

Samtida kulturuttryck är en kurs inom ämnet konst och kultur som till sin karaktär är tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap.

Share this post