Populära

Vilka livscykler finns i vuxnas aldrar?

Vilka livscykler finns i vuxnas åldrar?

E.H. Erikson delar in livscykeln i åtta karakteristiska perioder, även kallade människans åtta åldrar. I varje period blir det i sin yttersta konsekvens två möjliga resultat av personlighetsaspektens utveckling. Det ena är positivt, det andra negativt.

Vad är en livsfas?

Människans liv består av olika faser. I de här faserna, som bildar den s.k. livscykeln, är olika saker viktiga för människan. Livscykeln kan följa liknande mönster hos olika individer.

I vilken ålder brukar man dela in livet?

Förbättrade medicinska och kirurgiska behandlingsmetoder har bidragit till att skjuta upp och lindra många sjukdomar som kommer med stigande ålder. Sedan mitten av 1900-talet har medelåldern stigit med cirka 10 år. Idag är medellivslängden för kvinnor 84 år och för män nästan 81 år.

Vad betyder utvecklingsteori?

Piaget menade att människor har ett behov av att förstå sin omvärld, utan förståelse för varför saker runt om dem händer upplever de en mental obalans och ångest. För att få en helhetsbild över hur omvärlden fungerar måste gamla erfarenheter anpassas till nya vilket enigt Piaget kan ske på två sätt.

Den inre livscykeln

  • Bebis: När man är nyfödd har inte ens kraniet slutits samman.
  • Barn: Som barn är man på upptäcktsfärd.
  • Tonåring: När tonåren kickar in börjar hormonerna ställa till med problem.
  • Vuxen: När man är vuxen pikar livscykeln.
  • Gammal: När man pikat, går det nedåt – i vissa avseenden.

Hur ser människans livscykel ut?

Människans livscykel omfattar på samma sätt hela perioden från det befruktade ägget och den nybildade lilla människan till dess att denna i sin tur blir vuxen och ger upphov till en ny individ. Ärtväxten, fjärilen och människan i våra exempel är dock inte helt och hållet tillbaka på ’ruta ett’ efter en livscykel.

Share this post