Blogga

Vilka skillnader finns det mellan vaxt och djurceller?

Vilka skillnader finns det mellan växt och djurceller?

I en djurcell är det cellmembranet som utgör det yttersta lagret, men växtcell har ett extra lager runt membranet. Det är cellväggen. Cellväggen är stark och ger ofta cellen en lite kantig form. Växter har inga skelett som ger stadga och struktur.

Har djurceller cellskelett?

En skillnad i organeller är att växter har kloroplaster, medan djurceller saknas dessa. Arvsmassan lagras till störst del i cellkärnan hos bägge organismerna. Båda cellerna har cellskelett (för stabilitet och transport). Sammanfattningsvis är deras form och cellstorlek hyfsat lika.

Vad är cellskelett?

Cellskelettet eller cytoskelettet är en organell som består av trådformade proteinfibrer. Dessa bildar ett tredimensionellt nätverk vars funktion är att hålla upp cellen och ge cellerna deras form. Cellskelettet är också betydelsefullt för att cellerna ska kunna anpassa sin form och röra sig.

En växtcell är lite mer avancerad än en djurcell – den innehåller fler organeller och är också större. Växtceller har en cellvägg, vilket är en viktig skillnad mot de flesta djurceller. Cellväggen ger stadga och stöd åt cellen och fungerar lite som ett skelett för växten.

Vad är skillnaden mellan djurceller och växtceller?

De flesta delarna som vi tar upp i denna artikel är dock samma som de i djurcellen – dvs ett cellmembran, en cellkärna med DNA (växter är också eukaryoter), ribosomer och mitokondrier. Växtceller har också en cellvägg vilket är en viktig skillnad mot de flesta djurceller.

Vilken växtcell är mer avancerad än en djurcell?

En växtcell är snäppet mer avancerad än en djurcell – den innehåller fler organeller och är också lite större. De flesta delarna som vi tar upp i denna artikel är dock samma som de i djurcellen – dvs ett cellmembran, en cellkärna med DNA (växter är också eukaryoter), ribosomer och mitokondrier.

Vad är vakuol för växtceller?

I stället för lysosomer har växtcelller ofta en så kallad vakuol, som är en vätskefyllda blåsa med olika salter och syror lösta i vatten. Vakuolen fungerar ungefär som djurcellernas lysosomer (alltså som ett slags reningsverk), men vakuolen är också viktig för att växtcellen ska behålla sin form.

Share this post