Blogga

Varfor ar lungan uppdelad i lober?

Varför är lungan uppdelad i lober?

Lungblåsornas väggar är mycket tunna för att syre och koldioxid lätt ska kunna passera. Lungblåsorna omges av ett nätverk av små blodkärl, så kallade kapillärnät. Höger lunga är indelad i tre lober och vänster lunga i två lober.

Vart i kroppen sitter lungorna?

Diafragman sitter under brösthålan, där vi har våra lungor. När du andas in, spänner du diafragman, och den drar ihop sig och sänks nedåt. Utrymmet i brösthålan blir större och lungorna får mer plats. De blir större och luft sugs in i ett andetag.

Vad är syrebrist i kroppen?

Syrebrist leder till energibrist och sämre funktion i cellerna i hela kroppen samt en fermentering (jäsning) i cellerna. Detta bildar mjölksyra som ger en försurning inne i cellerna. Följden blir smärta, inflammation och sjukdom i kroppen.

Hur kan man kolla sin syresättning?

Med en pulsoximeter går det att mäta hur mycket syre som finns i blodet. Mätningen görs för att undersöka hur andningen och blodcirkulationen fungerar. Alla nyfödda barn undersöks på detta sätt för att upptäcka vissa medfödda hjärtfel.

Hur stora lungor har man?

Vuxna lungor rymmer 3-6 liter luft. En 5-åring andas med ca 20 andetag i minuten. I vilotillstånd är de vuxna lungorna ungefär lika stora som en 1,5 liters läskflaska. Vid inandning kan de bli dubbelt så stora.

Vad är Pleura Viscerale?

Lungorna är omgivna av varsin lungsäck, pleura. Pleura viscerale som är sammanväxt med lungan och pleura parietale som klär thoraxväggens insida. Mellan pleura viscerale och pleura parietale finns normalt en tunn vätskehinna (<10mL) som tillåter glidning mellan dessa och detta område kallas pleurahålan.

Varför har den ena lungan tre lober och den andra bara två lober?

På den vänstra sidan återfinns hjärtat nära i den delen som inte upptas av någon lunglob. Mycket riktigt är den högra sidan med tre lunglober större, den sammanlagda ytan på de tre loberna är större och det finns en större volym för den högra lungan att expandera på.

Vilken funktion har pleuran?

Lungsäcken, eller pleuran är liksom bukhinnan och hjärtsäcken en serös hinna med ett visceralt och ett parietalt blad. Funktionen är att minska friktion på den känsliga lungväggen under lungornas arbete. Lungsäcken är uppbyggd som en ihålig säck av bindväv och epitelvävnad med pleuravätska inuti.

Varför har man vätska i pleuran?

Pleuravätska eller pleurautgjutning är ett allvarligt sjukdomstecken som innebär att lungsäcken (latin: pleura) är fylld med vätska. Vanligaste orsaken till pleuravätska är infektioner och hjärtsvikt. Det kan också uppkomma vid cancer (lung-, bröst- och äggstocks-).

Vilka typer av sjukdomar finns i lungorna?

Det finns olika typer av sjukdomar i lungorna. Det finns obstruktiva lungsjukdomar, där luftflödet i luftvägarna är förhindrat. Det finns även restriktiva lungsjukdomar med minskad total lungvolym. Dessutom finns en rad andra sjukdomar såsom tuberkulos och lungcancer.

Vad kallas Människans lungor?

Människans lungor är inneslutna i en lungsäck vardera kallad pleura. Pleuran består av två serösa membran där det membran som har kontakt med lungan kallas viscerala pleuran och det yttre kallas parietala pleuran. Parietala pleuran har kontakt med mediastinum, diafragman och torakalväggen.

Hur används Auskultation av lungorna?

Auskultation av lungorna används också inom vården. Direkt auskultation, det vill säga att lägga örat mot kroppen och lyssna, används sällan numera utan det är indirekt auskultation med hjälp av ett stetoskop som är standard.

Vad är höger lunga?

Vänster lunga (pulmo sinister), som är aningen mindre till följd av hjärtats position, består av två lober, höger (pulmo dexter) består av tre lober. Luften når lungorna via svalget ( pharynx ), struphuvudet ( larynx ) och vidare genom luftstrupen (lat. trachea ) som övergår till bronker .

Share this post