Blogga

Vad ar en nationalpark och varfor finns dem?

Vad är en nationalpark och varför finns dem?

Nationalparkerna speglar Sveriges natur. Våra sex naturtyper; fjäll, sjöar och vattendrag, kust och hav, ädellövskog, våtmark och barrskog finns alla representerade. Syftet är att bevara ett större sammanhängande område av viss landskapstyp i dess naturliga tillstånd eller i väsentligt oförändrat skick.

Vad kännetecknar en nationalpark?

En nationalpark är ett speciellt naturområde som skyddats som nationalpark av ett lands statsmakt. Syftet är att bevara naturen som allmän natursevärdhet eller för att öka naturkännedomen eller intresset för naturen. Nationalparker kan också grundas för att skydda kulturlandskap.

Vad betyder nationalparker?

Ett naturskyddsområde, det vill säga en nationalpark, har inrättats för att skydda dem alla. Syftet med nationalparkerna är att värna om vårt lands finaste naturobjekt och deras mångfald. Ett mål är också att främja naturintressen, forskning och rekreation i naturen.

Vad kan man göra i en nationalpark?

Nationalparkens regler begränsar allemansrätten för att skapa ett bättre skydd. Hundar är inte alltid välkomna eftersom de kan störa fågel- och djurlivet eller renskötseln. I en del nationalparker får du ta med din hund i koppel. Möjligheterna att cykla, rida och köra skoter kan ofta vara begränsade.

Vad innebär nationalparker?

Nationalpark är det starkaste skyddet. Det ges bara till ett mindre antal natursköna och mycket värdefulla områden. Tillsammans bildar nationalparkerna en helhet av naturtyper som är typiska och unika för Sverige. Genom att skydda dem kan vi bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv.

Var finns det nationalparker?

De första nio svenska nationalparkerna var Abisko, Garphyttan, Hamra, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet, Sånfjället, Ängsö och en del av Gotska Sandön. Den 17 juni 2009 blev Kosterhavet Sveriges första marina nationalpark. Kung Carl XVI Gustaf invigde parken den 9 september i Strömstad.

Vad får man göra i en nationalpark?

Vad är skillnaden på ett naturreservat och en nationalpark?

Nationalparker i Sverige är särskilt skyddsvärd natur som avsatts av svenska staten. Nationalpark är en kraftfullare men mindre flexibel skyddsform än naturreservat. Nationalparker måste ligga på statlig mark och regeringen fattar beslut om inrättande av dem efter godkännande av riksdagen.

Share this post