Rekommendationer

Vilka fiender har myran?

Vilka fiender har myran?

De bär hem bytet och matar larverna och andra myror i stacken med maten. Fiender – javisst! Gröngöling, björn och andra större djur plundrar njutningslystet stackarna på deras innehåll. Men framförallt är det andra insekter som äter myrorna på olika sätt.

Har myror näsa?

De har under miljontals år utvecklat olika kommunikativa dofter som de kan utsöndra för att meddela olika saker. Samtidigt fungerar deras antenner som känselspröt och fångar upp dofterna, likt vår näsa.

Har myror tänder?

Käkarna är smala med mycket små tänder på insidan.

Hur många gånger sin egen vikt kan en myra bära?

En aztekmyre-arbetare kan bära upp till 5000 gånger sin egen vikt. Det motsvaras av att en människa skulle bära 300 000 kg (vilket är lika mycket som en jumbojet väger) i käkarna i uppochnervänd ställning, endast fäst i tårna!

Har en myra hjärna?

Antalet nervceller i en bananflugas hjärna är cirka 100 000. En myra har något fler, 250 000, och ett honungsbi har så många som 950 000 — medan en människas hjärna rymmer cirka 100 miljarder nervceller.

Vad är myror gjorda av?

Då ser man ofta myror som sitter i klumpar på stacken eller rör sig lite stelt framåt. De har just vaknat ur vinterdvalan. Stackmyrorna bildar samhällen där det finns tre olika slags individer: hannar, honor (drottningar) och arbetare. Myrorna bor i stackar som de bygger av barr, småkvistar och barkbitar.

Har myror ögon?

På huvudet sitter fem ögon. Två ögon är fasettögon, tre är punktögon. Myrorna känner sig fram med sina antenner. Med antennerna fångar de också upp dofter som finns i luften.

Hur mycket kan en Skogsmyra bära?

En myra väger som mest en tvåhundradels gram. En myra som kan bära 50 gånger sin egen vikt kan maximalt bära drygt 1/4 av ett gram.

Vad äter stack myror?

Stackmyrans föda består av andra djur och allt som smakar sött. De vuxna myrornas favoritföda är den söta avföringen från bladlöss som kallas honungsdagg. Larverna kan äta animalisk föda.

Hur bor myran?

Stackmyrorna bildar samhällen där det finns tre olika slags individer: hannar, honor (drottningar) och arbetare. Myrorna bor i stackar som de bygger av barr, småkvistar och barkbitar. Längst bak har myran en giftblåsa som innehåller myrsyra.

Share this post