Blogga

Vad hette monstret som enligt legenden gomdes i en labyrint pa Kreta?

Vad hette monstret som enligt legenden gömdes i en labyrint på Kreta?

Vilse i labyrinten Hon födde Minotaurus, en mycket märklig varelse. Han hade en mans kropp med ett tjur huvud. Monstret gömdes i en underjordisk labyrint och då och då tvingade man ner människor som irrade runt i labyrinten innan odjuret åt upp dom.

Hur kom Minotauros till?

Bakgrund. Poseidon sände en tjur till Kreta för att offras av kungen Minos, men han behöll den istället. Detta förargade Poseidon och som straff lät han förtrolla Minos hustru Pasifaë så att hon blev förälskad i tjuren. För att tillfredsställa sina udda lustar gick hon till Daidalos för att få hjälp.

Vem dödade minotauren?

Den grekiska mytologin är full av världskända sagor, som den om Theseus och Minotauros, då Theseus dödade det köttätande odjuret Minotauros i labyrinten på Kreta.

Vem sitter instängd i labyrint med sin far Daidalos?

Ju mer kungen tänkte på sina misstankar desto mer övertygade han själv om att Daidalos var farlig. Han bestämde sig för att straffa honom och låste in både Daidalos och Ikaros i labyrinten, med det farliga och hungriga monstret. För att klara sig måste de ta sig ut.

Vad visar att palatset i Knossos tillhörde en mäktig härskare?

Kring palatset fanns rester efter en stad, men däremot inga befästningsmurar. Utgrävaren tolkade Knossos som ett kungapalats där det fanns badrum och till och med vattenklosett. På väggarna finns målningar i vackra färger som bland annat föreställde akrobater som hoppar över tjurar.

Vad är Pan symbol för?

I den antika mytologin dyrkades Pan som skogens, betesmarkernas och beteshjordarnas gud. Han var även panikens gud; när folk flydde i vild skrämsel ansågs det vara Pans verk och ordet ´panik´ härrör från denne antike gud. Fadern till Pan var Hermes.

Vem räddade Theseus?

Historia. Då Theseus hade kommit från Aten till Kreta för att offras åt Minotauros, gav Ariadne honom ett invigt svärd med vilket han skulle döda odjuret. Hon gav honom även ett trådnystan, med vars hjälp han kunde finna vägen tillbaka ur labyrinten.

Vad finns i Pandoras ask?

Pandoras ask Det visade sig att den innehöll en mängd olyckor och sjukdomar som flög ut över världen. När Pandora förskräckt stängde asken hade nästan hela dess innehåll redan flugit ut. Det enda som fanns kvar på botten av asken var hoppet.

Vad hände med Daidalos?

När han sedermera själv blev inspärrad av Minos i labyrinten tog han sig ut ur den och tillverkade åt sig och sin son Ikaros vingar och flög därifrån till Sicilien. Ikaros flög dock för nära solen så att vaxet i vingarna smälte och störtade i det hav som efter honom kallades det ikariska havet.

Share this post