Frågor

Vilka mekanismer reglerar blodflodet?

Vilka mekanismer reglerar blodflödet?

Då behovet av blodtillförsel i kroppens olika organ varierar, behövs lokala mekanismer för att reglera hur stor del av det systemiska blodflödet som dirigeras till olika delar av kroppen. Lokal vävnad kring kapillärerna, och små arterioler som konsumerar mycket syre, producerar också mycket CO2 vilket är kärlvidgande.

Vad påverkar blodvolymen?

Träning ger även en ökad blodvolym, men samtidigt får man fler röda blodkroppar – så koncentrationen förändras inte. Musklerna anpassar sig till träning genom att öka mängden mitokondrier – de enheter i cellen som står för den huvudsakliga energiproduktionen. Antalet kapillärer (små blodkärl) ökar också.

Hur kan blodflödet regleras på lokal nivå?

Reglering av lokalt blodflöde Vad som avgör vilket blodflöde som finns i en viss i en viss del av ett visst kärl är lokala mediatorer, nervtransmittorer, adrenalin, angiotensin, angiogenes, samt det som kallas för autoreglering. Autoreglering delas in i två delar; myogen och metabol autoreglering.

Vad innebär njurarnas Autoreglering?

Vad är autoreglering? Autoreglering reglerar filtrationshastigheten för blodplasman genom njurarnas glomeruli. Glomeruli består i sin tur av kapillärer och det krävs att det är ett stabilt tryck i dessa kapillärer.

Hur regleras blodtrycket hormonellt?

Regleringen av detta tryck sker både genom nervösa impulser och olika hormonella system. Den är ytterligt komp- licerad med många inbyggda säkerhetssystem med återkoppling från känselceller i hjärta och de stora blodkärlen till centrala nervsystemet och njurarna.

Vilka faktorer påverkar blodtrycket?

Blodtrycket påverkas bland annat av hur mycket du väger. Därför kan det vara bra att gå ner i vikt om du väger för mycket. En viktminskning på bara några kilo kan sänka både blodtrycket och halterna av blodfetter och blodsocker. Tillsammans bidrar det troligen till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vilka hormon påverkar blodvolymen?

Antidiuretiskt hormon, ADH eller argininvasopressin, AVP, är ett peptidhormon och neuropeptid som ingår i kroppens långsiktiga reglering av främst osmoreglering samt blodplasmans koncentration av natrium, samt som en följd av detta blodvolymen.

Vilken situation leder till minskad hjärtminutvolym?

Begränsande faktorer Vid en för hög hjärtfrekvens kommer inte förmaken att hinna fyllas tillräckligt innan de kontraherar, vilket minskar slagvolymen. Denna effekt inträder runt 180 slag per minut, så även om det är möjligt att hålla en högre puls än så kommer det inte leda till en ökning av hjärtminutvolymen.

Hur kan blodflödet genom kapillärerna styras?

Blodflödet kan alltså styras efter behov….

  1. De tunna blodkärlen ute i vävnaderna.
  2. Bildar kapillärnät som tar upp stor yta och läcker vatten och näringsämnen.
  3. Här sker ämnesutbytet mellan blodet och vävnadscellerna.
  4. Här möts artärer och vener.
  5. Här vänder blodet.

Vad menas med Autoreglering av blodflödet?

Autoreglering är organets tendens att hålla blodflödet konstant om artärtrycket ändras och beror på det myogena svaret. Blokdkärlen har sk myogena svar, när P ökar –> blodflödet ökar (gummislangen tänjs ut) –> resistansen sjunker –> blodflödet accelererar. Trycket balanseras alltså och det blir ett konstant flöde.

Share this post