Trendig

Hur bojer man bok?

Hur böjer man bok?

SubstantivRedigera

Böjningar av bok [1] Singular Plural
utrum Obestämd Bestämd
Nominativ bok böckerna
Genitiv boks böckernas

Vad heter trädet bok i plural?

Först långt senare behövde man ett pluralord för trädet bok, men då hade boken med sidor och bokstäver sedan länge haft pluralen ”böcker”, så trädet fick istället den regelbundna pluralen ”bokar”.

Vad heter bokhandel i plural?

Tidigare rekommenderades ordet boklådor som plural för bokhandel. Numera är det dock pluralformen bokhandlar som anges i till exempel Svenska Akademiens ordlista.

Är frihet ett substantiv?

SubstantivRedigera Efter tio år i fängelset återfick den dömde brottslingen äntligen sin frihet. ”Vårt parti strävar efter att maximera den enskildes frihet”, stod det i det liberala partiprogrammet.

Hur gammal kan ett bokträd bli?

Snabbfakta bok Trädet kan bli upp till 400 år gammal. Boken är Västergötlands landskapsträd. Den högst uppmätta boken i Sverige finns i Skåne och är 44 meter hög, 5,6 meter i omkrets och innehöll hela 75 kubikmeter. Boken tillhör de så kallade ädla lövträden.

Man talade om ”en bok” eller ”bok” som oräknebart (”stolen är av bok(trä)”), medan flera bokar alltså var ”ett böki” (eller ”böke”).

Vad tillverkar man av trädet bok?

Bokens virke är hårt och segt. Idag används det till möbler, ofta för offentlig miljö och golv. Även massaindustrin är en stor förbrukare av bokved.

Vad gör man av Bokträ?

Om nötterna kokas mer än ett par minuter, blir den ljusa nöten missfärgad. Av bokollon kan man göra en matolja som sägs vara i klass med olivolja. Olja från bok har även använts till belysning och tillverkning av tvål. Bokollon kan också rostas och användas som substitut för kaffe.

Vilken tid blommar bokskogen?

Under april och maj breder en matta ut sig av blommande vit- och gulsippor. Här i bokskogen hittar du också arter som tandrot, ekorrbär och kruståtel. Betydligt vanligare är dock harsyran. Smaka gärna på de små bladen som ser ut som klöverblad.

Kan bok vara korsord?

Synonymer till bok

  • tryckt skrift, skrift, skriftalster, litteraturalster, bokverk, verk, opus, publikation, lunta, foliant, titel.
  • band, del, volym, tom; räkenskap, register.

Share this post