Blogga

Hur mycke pengar har Irak?

Hur mycke pengar har Irak?

Ekonomiska fakta

BNP/capita: 2 400 USD (2002, uppskattning)
Sysselsättning fördelad på näringsgren: jordbruk 18%, industri 18%, service 64% (1991)
Naturtillgångar: olja, naturgas, svavel, fosfater, zink, bly, koppar, krom, mangan, järn, uran
Viktigaste exportprodukt: olja

Hur ser ekonomin ut i Jemen?

Jemen – Ekonomisk översikt. Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern. Landets viktigaste inkomstkälla är olja och i viss mån naturgas. Oljeindustrin har tidigare svarat för två tredjedelar av statsinkomsterna och 90 procent av exportinkomsterna, men produktionen har sjunkit dramatiskt.

Hur blev Jemen fattigt?

Jemen enades till ett land år 1990 och är det fattigaste landet i Mellanöstern. Landet har under många år varit präglat av inbördeskrig, politiskt våld och oro. Detta har lett till en humanitär kris för befolkningen i landet.

Vad är exporten av tjänster i Sverige?

Mycket är industrivaror men exporten av tjänster ökar starkt. Till största delen exporterar Sverige olika typer av fordon, maskiner, telekomprodukter, vapen och produkter för skogsindustrin. Vi exporterar också alltmer affärstjänster och tjänster inom data och information.

Vad är övriga råvaror i exporten?

6,6 % är bränslen, smörjoljor och el, 6,2 % är råvaror utom bränslen. Livsmedel, drycker och djur utgör 6,1 %, övriga varor 0,5 % och diverse färdiga varor 9,4 %. Även den svenska basindustrin står för en betydande del av exporten. Då avses gruvindustrin, kemisk industri, stål- och skogsindustri.

Vad är Europas största exportvaror 2019?

Sett till världsdelar är Europa den klart största marknaden för svenska exportvaror. 2019 uppgick exporten dit till 1 105 miljarder kronor. En stor del av detta, 879 miljarder kronor, utgjordes av export till andra EU -länder.

Share this post