Frågor

Vad ar en natverkstopologi?

Vad är en nätverkstopologi?

Nätverkstopologin beskriver i vilket mönster de olika noderna (enheterna) i nätverket är hopkopplade. Den underliggande nätverkstekniken begränsar vilka topologier som är möjliga.

Vad menas med ordet topologi?

Topologi från grekiskans τόπος (”topos”: plats, ställe) och λόγος (”logos”: lära), är en gren inom den moderna matematiken. Det är en form av geometri där endast formen på objekten, och inte några avstånd, betraktas.

Vilken topologi är vanligast idag?

Stjärnnät är den vanligaste topologin i nyinstallerade nätverk idag.

Vad är skillnaden på en fysisk topologi och en logisk topologi?

Med datorer förhåller det sig annorlunda. Det finns två sorters topologier: logiska och fysiska. Den logiska topologin beskriver hur man tänker sig datatransporten i nätet, medan den fysiska visar hur man faktiskt lagt ut kablarna.

Vilken typ av nätverkstopologi är den vanligaste när man bygger lokala nätverk?

I ett lite större lokalt nätverk är annars det absolut vanligaste att man bygger en träd-topologi, det vill säga att en central switch knyter ihop flera lokala switchar som förgreningar från stamnätet.

Vilken typ av nätverkstopologi är den vanligaste när man bygger lokala nätverk idag?

Vilken fysisk nätverkstopologi förekommer oftast inom lokala nätverk?

Hur ett nätverk strukturellt är uppbyggt kallar vi för topologi. En topologi kan beskriva både hur nätet ser ut fysiskt (hur kablar är dragna) och hur det ser ut logiskt. De topologierna som används är: bussnät, stjärnnät och ringnät.

Vad är skillnaden mellan fysiska nät och logiska nät?

Det finns två sorters topologier: logiska och fysiska. Den logiska topologin beskriver hur man tänker sig datatransporten i nätet, medan den fysiska visar hur man faktiskt lagt ut kablarna.

Vad är Accessmetoder?

Accessmetoder för kommunikation Accessmetoder för att upprätta kommunikation mellan olika enheter i ett datornätverk. Exempelvis [[CSMA/CD]] (Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection).

Vad är en Accessmetod?

Accessmetod är hur en dator skall komma åt mediet, kabeln, för att sända och ta emot data och för IEEE 802.3 är det CSMA/CD som gäller. CSMA/CD står för Carrier Sense Multiple Access / Collision Detected. För att en dator skall få sända information måste kabeln vara fri från andra signaler, dvs.

Vilken Nätverkstopologi är vanligast när man bygger lokala nätverk?

Vad skiljer ett LAN från ett WLAN?

En Wi-Fi-accesspunkt, vanligtvis inbyggd i en router är ett utmärkt exempel på ett trådlöst LAN, WLAN. Ett LAN innebär att ett antal datorer och andra anslutna enheter, så som industriella PLCs, övervakningskameror eller liknande, kan kommunicera med varandra.

Share this post