Rekommendationer

Var koper man Sattlok?

Var köper man Sättlök?

Klostra.se köper bara in den minsta storleken på sättlök. Den är lite dyrare men gör att man kan plantera fler lökar per kvardartmeter och i slutändan blir det bättre ekonomi om man ser till avkastningen som då blir större per arialsenhet. All vår sättlök är värmebehandlad för nordiska förhållanden.

Hur odla lök?

Lök vill stå soligt och vill ha mullrik, lucker och jämnt fuktig jord. Vid plantering ska jorden hålla minst 10 grader. Vattna gärna jorden ordentligt dagen innan sättning. Sätt lökarna med 6-8 centimeters mellanrum, toppen av sättlöken ska synas ovan jord.

Var köpa Sättvitlök?

Att köpa vitlök hos oss på Simbadusa är ett enkelt sätt att köpa din vitlök. Du kan välja bland flera olika sorter. Vitlök är gott att äta och enkelt att odla.

Vilken sort av vitlök ska man välja mellan?

Det finns många olika sorter att välja mellan. Det enda vi ska vara noga med är att välja certifierat utsäde, alltså vitlökar som är avsedda för odling, och inte ta vitlök från mataffären. Vitlök från affären är behandlad på olika sätt och kan i värsta fall föra med sig smittor till jorden.

När ska du odla vitlök?

När du odlar vitlök så är det vitlöksklyftorna du planterar. Detta ska helst göras på hösten. Din vitlöksodling kräver inte mycket utrymme och du kan peta ner dem lite hipp som happ – där du har plats i trädgårdslandet helt enkelt. Här får du svar på de vanligaste frågorna.

När är bästa tiden att odla egen vitlök och skörda?

När är bästa tiden att odla egen vitlök och att skörda? Bästa tiden för plantering är oktober till november, tidigt i oktober i norr och senare i söder. Vitlöken ska hinna rota sig innan tjälen går i jorden, och detta tar ungefär två–fyra veckor.

Hur länge håller du Vitlöken efter skörd?

Om du torkar vitlöken efter skörd och förvarar den på en torr och luftig plats, håller den åtminstone runt 6 månader. Antingen klipper du bort blasten eller så flätar du ihop lökarna till en eller flera dekorativa vitlöksflätor med hjälp av blasten. Vitlök förvaras bäst i rumstemperatur – undvik att lägga den i kylen.

Share this post